måndag 31 januari 2011

mera Kiira och Lehtolainen, kiitos!


Helgen kom och gick. Med bandy, konståkning, skidor och handboll... bara sport. Det kan vara avkopplande och kul att titta på "vinterstudion" med Pops, på helgerna, men ibland blir det lite för mycket.

Som jag skrev häromdan så är jag väldigt förtjust i att titta på just konståkning. Det kan man verkligen kalla idrott! Matchohockeygrabbarna (har jag skapat ett nytt ord?) kan slänga sig i väggen. Jag menar de har ju en massa skydd på kroppen, när de ramlar, huller om buller, på isen. Jämför det med de ofta små, tunna, skridskodamerna,(jag fattar att de också måste ha en massa muskler, fast inte så uppenbara) de faller på isen helt utan skydd, ibland mitt i en piruett ifrån hög höjd! Och reser sig upp, fortsätter sitt program, inte läge för något inbyte där inte, med ett leende på läpparna. DET kallar jag idrottsmän och kvinnor! På hög nivå.

Så vackert att se på!! Så vackra komponenter! Hör bara på språket; Salchow, ögel, Axel, flip. Biellmannpiruett, flygskär, mm låter lika vackert som det ser ut! Här! kan ni gå in och lära er :) hur man utför en Salchow, instruktören heter Nancy Kerrigan. Kom ni ihåg henne? Det var hon som blev skadad av en avundsjuk kollegas?! man. Skönheten (Kerrigan) och Odjuret (Tonya Harding), kom de att kallas i media, efter den "incidenten". Mer intriger än i en påhittad thriller, bubblar under ytan, där ute på isen... Storyn blev dessutom tv-film!

Egentligen skrev jag allt det här om konståkning för att jag ville berätta om en jättebra bok, en deckare vars handling just utspelar sig i konståkningskretsar! "Dödsspiralen" av Leena Lehtolainen, är definitivt en av de bästa spänningsromaner jag har läst. OCH jag har läst många genom åren! Jag började så smått redan som tonåring, med den lite småputtriga Hassel-serien av Olov Svedelid, sedan har jag, som  så många andra, läst min Wallander och en hel del andra "thrillers" i bokform, ömsom vatten ömsom vin, som det heter. Så jag tror att ni vågar lita på mig när jag säger att Lehtolainens böcker är bra!

Här! kan ni förresten läsa om "10 trender bokåret 2011", bl a om den svenska deckarens förutspådda framtid...

Så fort jag ser den minsta skymt av en konståkare, nuförtiden, så kommer jag att tänka på "Dödsspiralen". I helgen var inget undantag... särskilt de finska åkarna, med Kiira Korpi i främsta led, får minnet att gå i spinn :). Maria Kallio, heter den kvinnliga huvudpersonen. Förresten en  mycket sympatisk kvinna. Jag har för mig att några av Lehtolainens böcker även har filmatiserats och visats i svensk tv. Eftersom "Dödsspiralen"har några år på nacken och böcker, tyvärr, är en så snabb handelsvara idag, blir den nog svår att få tag på, i bokhandeln. På ett bibliotek med en välsorterad deckarhylla kanske? Bara ni inte gör så här!(klick!) *ler*. På Adlibris hittade jag i alla fall några av hennes senare utgivna alster, visserligen tillfälligt slut, men... På finska finns de förstås att få tag i... men min finska är tyvärr- obefintlig, nästan :).


Så hörs vi, i februari.
/helena


ps En annan riktigt bra kvinnlig deckarförfattare är Karin Wahlberg , hon skriver på svenska... och de flesta av hennes böcker finns att lägga direkt "i kundkorgen"; Här! "Flicka med majblommorna & "Blocket", heter de två som jag kommer ihåg att jag har läst av henne. En sprillans ny bok kom dock ut så sent som i november!

söndag 30 januari 2011

Röda mattan är utrullad!


"Konstens yngsta heter film, barnet av vår tid, ett härligt barn, ofta bråkigt men alltid intressant. Det moderna samhället kan icke tänkas utan filmen. Den är förmedlaren av konst - och ibland konster - ! - av underhållning och ökad kunskap till miljoner människor." Citatet är hämtat ur mitt mer än sjuttio år gamla filmalbum "Stjärnparaden". De kloka orden skrevs redan 1937 av Gösta Ekman d.ä., som "företal" i redan nämnda album, eller förord som vi skulle kalla det idag.


Visst är hon fantastisk när hon skrattar, Greta?! Här får jag lite mer känslan av Gustafsson än Garbo. I det gamla filmalbumet slår man fast att: "GG's liv och strålande karriär torde vara så välkända för alla filmentusiaster, att det väl knappast är möjligt att berätta något nytt om henne." Det drar lite i smilbanden, när man läser det snart 75 år gamla konstaterandet... :)


Vi måste så klart ha ett par glada gossar också! Det passar sig väl inte så här på en tidig söndag att nynna på "Helan går å halvan...", men det är svårt att låta bli. Stan Laurel föddes i England 1895 och började sin skådespelarbana, där på hemmaplan, innan han for över till Amerkatt :) för att pröva lyckan, som det heter. Av en lycklig slump träffade han den fete Hardy.( sorry, inte pk att kalla någon för fet på 2000-talet, men på trettiotalet hade ordet inte blivit speciellt laddat ännu och fenomenet fetma fanns väl inte på kartan, inte ens i Amerika) I alla fall , Oliver Hardy född 1892 i Madison U. S . A. (jo, de var noga med punkterna här, på den tiden:) säger om sitt och Laurels kamratskap: "att det alltid varit Laurel som tänkt för dem båda. Han är nämnligen en mästare i konsten att försätta sin vän i lustiga situationer, när de filma tillsammans."


Vad säger ni ska vi ta lite filmfrågor? Det kunde väl vara passande så här i festivaltider!


Kan/vill ni svara på ett par frågor så vore det kul, tycker jag! Jag litar på att det blir lagom o-googlade svar :) OCH att ni inte kikar för mycket på varandra i kommentarsfältet. För det är där jag vill "höra" era svarsförslag! Vem vet? Kanske kan jag t.o.m skaka fram ett par trevliga priser, om någon visar sig riktigt "på styva linan" (känns inte det uttrycket lite trettiotal?) Om nu det här med bara ära och berömmelse, har blivit fullständigt omodernt... :)  Då kör vi!




Ämnena är uppifrån och ner :

  • Hollywood
  • Skratt & skräck
  • Skådespelare
  • Sverige
  • Europa
  • Blandat
Lycka till!

Så hörs vi senare.
/helena

ps. Om ni inte har fått nog av film kan ni alltid kika in på fredagens inlägg "Puttin on the top hat" (där finns förresten några fler frågor:)  eller klicka in er på bilden överst i högermarginalen (med glasögon och fodral) där hittar ni en sammanfattning av några av de bästa filmerna jag & mannen såg, förra året!
ps2FABRIKEN! hittar ni många fler söndagsbilder/berättelser.

lördag 29 januari 2011

Konst(åknings)paus


Just nu är det så mycket jag vill hinna med... och jag halkar så lätt efter... Konståkning, jag älskar att titta på dessa gracila varelser när de glider fram över isen. Isen, ja den var tydligen för hård ?! på årets EM, rena rama hockeyisen. Vackert är det i alla fall, men kanske går det hårdare åt knän, fötter och leder... Å kanske gör det ondare att falla på den hårdare isen? Vad vet jag? Bara att jag kommit på efterkälken och måste hitta tid att titta ikapp.

Hann dessutom knappt med att titta på veckans avsnitt av "Antikmagasinet", om den driftiga, framgångsrika Estrid Ericson. Hon med ett alldeles speciellt öga för det estetiska. Estrid som inte tyckte att en inredning var komplett utan en touch av det exotiska. Därav den lilla elefanten, sedd i så många inredningar, kanske populärare idag än någonsin?!  Estrid tog sig i alla fall tid att utveckla den ursprungliga idén om tenndesign och tillverkning till en hel filosofi med möbler, tyger och sköna detaljer. Måste se hela programmet! Kommer tid kommer råd...


Det var bara det, som jag hann skriva...
så hörs vi snart.
/helena


ps Jag vill ju gärna hinna med ett besök i Göteborg också... innan festivalen är slut...., men för oss som har svårt med tidsmarginalerna eller för er som bor för långt ifrån, staden ifråga, vill jag tipsa om att årets novellfilmsvinnare (2010), "IN", visas på svt1 ikväll kl. 22.15. Missa inte det!

fredag 28 januari 2011

Puttin' on the top hat!


Tänk när något av det hetaste kidsen kunde samla på var filmisar. Enligt Wikipedia var det som populärast på 50- och 60-talet. Innan jag ens var född! Bilderna ovan har jag fotat  ur mitt seconhandfynd, Allers Filmalbum, ifrån 1937. Ginger & Fred. Fred & Ginger. Klassiker är bara förnamnet!

Idag börjar Filmfesten i Göteborg! Med den Oscarsnominerade balett-thriller-filmen; "Black Swan", i spetsen, eller ska vi säga i... tåspetsen?


Jag hoppas att vi lyckas komma iväg och få oss lite härliga filmupplevelser till livs, mannen & jag!


På en festival för ganska många år sedan nu, köpte vi med oss ett filmfrågespel hem. Det är alltid kul att testa sina kunskaper, särskilt i detta favoritämne. Kan ni svaren? I så fall är ni riktiga cineaster, för många av frågorna är väldigt svåra. Tycker jag!


Många sköna filmupplevelser, slappt i soffan är inte heller fel, önskar jag er!
så hörs vi snart.
/helena


ps Läs gärna mer om mina tankar runt film och festival HÄR! (eller klicka på bilden högst upp i högermarginalen!)
Och läs gärna Jeanette Gentele's reportage i SvD, "Dansen har huvudrollen". Tror ni mig om jag lovar och svär på allt som är heligt att jag hade planerat just det här inlägget till idag, långt innan jag såg denna texten i  SvDkultur i morse?!

torsdag 27 januari 2011

Suncatcher


Ser de inte lite stela ut, de sju besättningsmännen, på mitt vikingaskepp i glas? Jag kommer att tänka på strofen; "Vem kan segla förutan vind? Vem kan ro utan åror?", för några åror syns inte till, men vind har de nog... det ser i alla fall  ut att bölja, lite lätt, runt både akter och för. Kanske hade de ändå seglat vilse, när jag navigerade hem dem ifrån en auktion härom veckan...

ELME SWEDEN och JOHN KÄLL, står det att läsa i glaset." Elme glasbruk var ett glasbruk som låg i Älmhults kommun i Kronobergs län. Elme glasbruk var verksamt mellan 1917 och 1970. Det revs 1980." "...Elme glasbruk har under åren tillverkat allt från handblåsta pokaler till stora serier av pressglas." (källa Wikipedia)

Glastavlan är en s.k solfångare, det är meningen att den skall hänga i fönstret och låta sig upplysas av solens strålar. Jag funderar ev. att använda den på något annat sätt? Jag har inte riktigt bestämt var den ska hamna här hemma. Hm. Först funderade jag på att ha den i badrummet, kanske som förvaring av smycken som är på väg från punkt a till punkt b..., men det finns egentligen ingenstans att lägga den i vårt utrymmesbegränsade "våtrum". Nu lutar det åt att vikingarna och deras skepp får husera i köket som ett slags fruktfat? Närmare bestämt fruktmogningsfat. Jag gillar färgkombinationen; Petrol och lime! Eller ska den kanske få stanna i något fönster?

Om tavlans skapare, John Käll, hittar jag inte så mycket information, men HÄR! (klick) finns en utländsk informationsutbytessida, där några uttrycker sin beundran över J.Källs verk.

Så klart blev jag också nyfiken på vad en sådan här 60-tals pjäs kan kosta på 2000-talets marknad. Jag hittade några avslutade auktioner, om ni klickade in er på länken såg ni att 2006, gav någon 300kr, för fyra st av denna typen av "glasobjekt"! I Chicago Antiques, gissar man att en samlare skulle vara beredd att ge 80-90 $!!??, för en tupptavla i samma stil. Visserligen verkar noteringen vara några år gammal, men ändå!

Här hittar jag just i detta nu, en gul dam i samma serie som tydligen är till salu idag, 27:e jan! På Hallands auktionsverk, lite spännande att följa vad den kommer att gå under klubban för...


vi hörs.
/helena

ps Jaha, ni kanske är nyfikna på vad jag gav för mitt vikingsskepp? 5 kronor..:)

onsdag 26 januari 2011

Detta är en trailer


Kära läsare! ni har en hel del bilder och läsning att se fram emot :). Flera inlägg är på gång. De är i olika stadier av "färdighet", skulle man kunna uttrycka det. En del finns i datorn, i stort sett klara för publicering, andra är halvfärdiga, texten kanske är klar, men det har inte funnits tid (och dagsljus!) nog för att kunna ta några vettiga fotografier. Eller tvärtom. Många inlägg har inte kommit längre än till bakhuvudet, där de ligger och lurar, försöker att mogna till sig... förhoppningsvis kommer de ut därifrån innan de hunnit börja mögla. :)

Det kan vara varierande lång väg mellan tanke och handling. Någon som känner igen sig? Ibland kan det vara svårt att avgöra om "produkten är färdig för lansering", det finns ju alltid lite extra fakta man kan luska fram. Ett kort och kärnfullt inlägg kan ibland vara mycket mer givande än det längre och mera faktaspäckade, men ibland är det tvärtom. Det är väl som med det mesta annat här i livet. Det handlar om timing. Rätt sorts text till rätt sorts bild, vid rätt tillfälle. Kanske är det bästa att inte analysera för mycket, utan gå mera på magkänslan. Våga prova sig fram, släppa kontrollen ibland. Något som "duktiga flickor" (om jag nu alls kan gå under benämningen flicka längre :), brukar ha svårt för, men övning ger väl färdighet?! Eller vad säger ni?

Nog babblat, kände jag nu i magen...


Så hörs vi snart igen.
/helena

ps Fotona, ovan, är tagna ifrån två, helt olika, kommande inlägg, som istort sett är färdiga för "launching". Så inom den närmaste tiden kommer ni få se mer av både det ena och det andra. Stay tuned!

tisdag 25 januari 2011

Med Mr. Suicide på badkarskanten


Det är kanske lätt att tro att jag bara gillar gamla saker, visst jag har ett ganska passionerat förhållande :) till saker som har en historia, sedan kan ju föremålen jag brinner för variera i både stil och ursprung, Tidsepoken är inte det viktigaste. Modern design och moderna klassiker fångar, också, gärna mitt öga och min uppmärksamhet. Jag säger bara Alessi! Där kan vi snacka formgivning av hög klass! Stefano Giovannoni heter en av de designers som bl a formgivit produkter för badrummet, gå gärna in och surfa runt på hans hypermoderna sida, klick, och hitta badrumsinspiration!

De små sköna detaljerna, acessoarerna, är ofta något som lockar fram det barnsliga i mig :), Badproppen - Mr. Suicide (finns här att köpa hos Bluebox) i design av av M. Giacon, för redan lovprisade Alessi, är en sådan detalj! Därför är jag så glad att han har hittat in till just vårat badrum!


I Reijmyres fina glaskaraff,ett glasbruk som fyllde 200 år 2010, förvaras badbomber, mest som prydnad... de har legat där ett bra tag nu så jag är osäker på om de faktiskt skulle explodera :) vid vattenkontakt!?
Det är UNICEF Sverige som har tagit fram den läckra karaffen i samarbete med Reijmyreglasbruk; "...När du köper den gör du det möjligt för oss att borra fler brunnar och bygga fler vattentankar till barn som saknar rent vatten..." Citatet är hämtat från UNICEFS Webbutik där man kan köpa karaffen. Jag är osäker på om den finns i blått längre, men den som är på bilden, klick, är i klarglas. Gå gärna in och titta på den, med tulpaner i, vad annars?

Mr. Suicide vill bara avsluta med att hälsa att han tycker det är lite väl mycket tvätt i tvättkorgen och lite väl många inredningstidningar uppe på den. Det är definitivt högre att hoppa därifrån än ifrån badkarskanten...



Ha en bra dag i badrummet och på alla andra ställen ni ska vistas just idag!
så hörs vi snart med ett helt annat inlägg.
/helena



ps Vill ni läsa ett litet skitinlägg... på temat brist på pengar = inget drömbadrum, som jag la in igår kväll är det bara att scrolla neråt.
ps2 Om ni går in på FABRIKEN!, så hittar ni nog en hel del vackra badrum.

måndag 24 januari 2011

Vad skulle Gustav Vasa tyckt?


Hmm, det verkar kanske vara lite under denna bloggs värdighet att visa bilder på så triviala ting som... tusenlappar :), men jag tyckte för det första det var lite dråpligt att rullen ifråga färgmatchar dagens riktiga inlägg (se nedan) och dessutom funderande jag lite grann runt morgondagens tema hos FABRIKEN. Ida med bloggen Familjen i Uttran presenterar tema: badrum och funderar bl a runt det här med hur mycket pengar en renovering av detta utrymme kan kosta. Det är nog bara att konstatera att ALLA nog redan hade haft sitt drömbadrum, OM man hade haft tillräckligt med tid, fantasi, men framförallt-Pengar. Gärna en hel rulle.


För ett par år sedan när mannen fyllde jämna år så fick han dessa tusenlappar på rulle... ...av en vän?! :) Klicka gärna in er på "textbilden" och läs om ett ovanligt politiskt ställningstagande, en historialektion på låg nivå... Det måste varit ett riktigt skitgöra att kritisera den stegrande inflationen i slutet av sextiotalet. Så varför skulle inte Butterick's dåvarande direktör, Folke Olander, handgripligen ge sig in i debatten?!


så hörs vi snart, med ett helt annat inlägg.
/helena

ps. vi får se om jag vågar visa upp några bilder av vårat badrum... fortsättning följer.

Inte en kotte hemma? jo...


Allt utom vasen med stjälkarna som skymtar i bakgrunden är inköpt second hand. Vintageskatter! Ekvationen miljötänk och en förkärlek till de vackra tingen, går väl aldrig riktigt ihop, men mina andrahandsskatter känns ändå som ett par steg i rätt riktning. Sen är det ju så kul med själva skattjakten också! Priser? Jag minns inga exakta siffror, men definitivt inte mer än 150sek, för "the works", eller som vi säger här hemma; rubbet :) 


Nyligen hittade jag den lilla lysande glaskotten, en av de klassiska Orreforslyktorna. I många år tyckte jag att de här lyktorna i klarglas var lite intetsägande, för att inte säga tråkiga, men nu känns det som att vindarna har vänt för dessa småländska skönheter. Idag finns det dessutom så många nya varianter, för den som föredrar det. Länge gillade jag bara färgat glas, särskilt det gröna. Det senaste året har jag hittat en hel del ofärgat glas, som jag tycker mycket om... Kotten är definitivt en ny favorit!


Så hörs vi lite senare.
/helena

ps Tack för tulpanerna, älskling!

söndag 23 januari 2011

Inte bara yta


Får jag presentera Ester, hon bor på vårat skrivbord. Ja, i alla fall hennes vackra pennfodral! Denna Ester Larsson är en av de E-kvinnor som inspirerade mig till att starta evigakvinnor, bloggen ni just nu befinner er i . Först ut var Elsy (klick-klick:).

Jag har alltid varit svag för trä, naturmaterialet No 1! Så när den vackra lilla lådan låg där, på en auktion, lockade den mig lite extra med sin "naturlighet" och sin förvillande anspråkslöhet...
...för vad kan vara mindre anspråkslöst än något som är så vackert på insidan... också. Se bara på de sköna gamla gångjärnen! De berättar en historia om hantverk för oss. En sann saga. Ett vittnesmål om att det gått en tid. mellan då & nu. Ester Larsson skrev sina berättelser i en annan tid. Nu lever en liten del av hennes liv kvar... på vårat skrivbord.
-Fotomontage!! utropade mannen, när han fick syn på mitt inlägg i fredags; "På vårt skrivbord", klicka gärna in er och titta lite närmare på den vackra skrivboken, bl a, om ni missade det. Som sagt;- fotomontage!, sa mannen. -Vad menar du? , frågade jag, i oskyldig ton, *ler*. -Ja, så där ser det väl aldrig ut på vårat skrivbord. -Det gör det väl visst det... ibland, kontrade jag.
Men föralldel, det händer att Jessica Alba och en del annat huserar där, på skrivbordet, ett tag, i väntan på vidare åtgärd. Skillnaden mellan Ester Larsson och Jessica Alba är dock uppenbar; Ester bor där, på vårat skrivbord,  permanent!

En fin söndag önskar jag alla er kvinnor :), som tittar in, här hos mig!   (Ja, finns det några fler män än min egen..., som letar sig hit, så är ni så klart, mer än, välkomna också!)

så hörs vi snart.
/helena

ps.FABRIKEN! kan ni ta del av många fler söndagsreflektioner.

lördag 22 januari 2011

Ego


En dag när persiennerna, i sovrummet, aldrig verkar bli helt uppfällda. Sovmorgon, latmorgon, läsmorgon. Sudokumorgon, för vissa . En dag som nästan helt obemärkt glider över i förmiddag. Tidningen utbredd likt en pick-nickfilt över täcket. Frukost serverad på sängen.  Jo, jag är bortskämd med det. Smulor i sängen-en livsstil!

Pausfågeln som sprider ett svagt vägledande sken över lakanen. Ett par strålar letar sig ner på golvet och navigerar morgontrötta fötter, på sin för dagen första, något snubbliga färd. Nattlampan som räddar den svarta katten... ifrån kollisioner... både i skymnings- och gryningsland.


Hoppas att ni också får en mjuk start på dagen...och sedan, en lika soft kvällslandning!
så hörs vi senare.
/helena

ps. alla föremålen som hålls gisslan i murrigheten, i vårat sovrum, kommer tids nog fram i (blogg) ljuset..:)

fredag 21 januari 2011

På vårt skrivbord.

DENNA DAG

om denna dag var ett skrivblock
vore du en dikt

bland dessa köplistor
attringapersoner
med vidhängande sifferbojor
vore du ren poesi så vild
och så ostyrig

hela vägen utmed
denna pärmspiral
tunna böjbara men sammanhållande tråd
vore du lyriken den vackraste
att finna

din sida vore bland mängder andra
men ensam att hundöronmärkas

och raderna vore fullklottrade av meningsfullheter
varvade med
svårtolkade vinkelförsedda ord

man vill vända blocket på tvären och
låtsas förstå innebörden bättre

bland alla dessa hafsigt nedklottrade
blyertsstreck till minnesanteckningar
vore du omsorgsfullt
eftertänksamt vackert
stilskriven i varaktig mångfärgad
bläck
och motståndskraftig mot alla tidens
tänder och eldar



Med denna dikten, skriven av min man, vill jag önska er ett bra slut på vardagen och en fin start på helgen!
 :) /helena


ps Ibland behöver man korrigera... även på fint papper.  Det är inte så ofta jag gör reklam för nya produkter, som ni vet :) men här hittar ni en webshop som jag verkligen gillar. Där finns bl a Jonas Bohlins fina salladsbestick att köpa och söta djur kan i alla fall jag aldrig få nog av... och, och, och denna supercoola ljusstake! Ja, jag skulle nog vilja ha det mesta här...