tisdag 23 april 2013

Bibliomani & Pontracina


" ... Richard Heber, som föddes 1773, var en hängiven bibliofil; för honom intog boksamlandet den främsta platsen i tillvaron, och enligt hans ättling Osbert Sitwell var Hebers talspråk att 'en gentleman måste ha minst tre exemplar av varje bok: ett att ställa i hyllan, ett att läsa och ett att låna ut'. ..."
 
Idag är det Världsbokdagen. Dagen när man kan grubbla ihjäl sig över alla underbara böcker som man aldrig kommer att hinna läsa. Eller så skippar man hela biten med att grubbla, och läser en liten stump i det man råkar ha i närheten istället.

"Passionen att samla" heter boken som Caroline Clifton-Mogg (med foto av Simon Upton) har skrivit och som citatet ovan är hämtat ifrån. Boken handlar om - samlare. Helt otippat. Sidorna är fullständigt fullsmockade av föremål som folk har samlat från golv till tak (bokstavligen i vissa fall!) i sina hem och jag har kommit fram till att jag nog mest är en blandning mellan kategorierna Entusiaster och Inredare. För här delas samlarna in i nio olika kategorier, beroende på vad och hur de samlar.

En mycket rolig bok att bläddra i! Eftersom den har några år på nacken så får man antingen skaffa den second hand - här på Bokbörsen fanns ett antal ex. när jag senast kikade in, eller så får man göra som jag och låna den på bibblan.

Ett av mina senaste små fynd - på tal om entusiastiska samlare - är den söta lilla snipan. The Pontracina står det under den och Johnson Bros. Ett styck engelsk - oemotståndlig! - gräddsnipa fick följa med hem från helgens loppisräd.

Kunskapsfynd kallar Eli på bloggen femtiotalsjakten det, när man vet att fyndet man hittat kommer leda till att man surfar upp en del nya kunskaper, av ren nyfikenhet. Den lilla Pontracina:n är definitivt en sådan. Men mer om det en annan dag. Idag är det böckerna som är på tapeten. Eller i alla fall framför den. Visste ni förresten att...

" ... I Katalonien i Spanien har man sedan 1900-talets början firat skyddshelgonet St Görans (St Georges) dag den 23:e april genom att ge en bok i gåva till dem man tycker om. Av tradition får givaren en ros tillbaka. ... "  citatet hittade jag här hos unesco.se
 

:)
/helena


ps Unesco inspirerades av den gamla fina bokgivartraditionen och införde 1995 World Book and Copyright Day. Och nu blev jag så inspirerad av det hela att jag går och funderar på att lotta ut en bok, eller två, till er, kära läsare! Så håll utkik efter orden; utlottning, böcker och för barn i alla åldrar. Om allt går som det ska, så hittar ni en liten utlottning här inne, om någon dag! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar