söndag 20 oktober 2013

En grå, men flott(ig), namnsdag


Det mesta var grått idag. Hästarna, himlen, husen, regndropparna, asfalten, bilarna, mobilerna och männen (utom min såklart, som var grön och skön i tjocktröjan som han en gång gav till mig och som han nu har fått tillbaka. Inte för att det är något fel på den, bara det att det aldrig blev av att jag använde den. Konstigt nog. Fast tur, för han är så fin i den!)

I alla fall, t o m vägskyltarna gick i gråskala, kändes det som. Helt enkelt en ganska grå dag. Men bra ändå.

Och det här med Sibylla då - så mycket mer än man tror som ligger bakom det allt annat än gråa namnet. Som kungens mamma förstås. Ni som läser härinne lite oftare vet att jag har ett foto på henne i hallen. Alltså fotot står i hallen, Sibylla själv, hon står med blommor i handen på golvet i någon av Borås alla textilfabriker, det står något med "Hängslen..." på väggen bakom henne.

Sibylla kan dessutom betyda kvinnlig profet. Yes! Som Oraklet i Delfi, ni vet. Sibyllan heter också en bok av nobelpristagaren Pär Lagerkvist ("för den konstnärliga kraft och djupa självständighet, varmed han i sin diktning söker svar på människans eviga frågor").

Som grädde på moset finns det en Sibylla-asteroid. 168 Sibylla, upptäckt 28 september 1876 av James Craig Watson i Ann Arbor. Bara en sådan sak. Den gode astronomen Watson upptäckte tydligen hela 22 asteroider, med en massa trevliga namn och nummer, under sin verksamma tid. Bara en sådan sak.

:)
/101 Helena

ps Och sedan var det det här med snabbmaten med anor från 1930-talet då. Gott och flott. Och lite flottigt. Precis som det ska va.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar