söndag 13 oktober 2013

Faller handlöst


Bara någon dag efter att vi såg filmen om Frida Kahlo hittade jag Stora mästare i modernt måleri på Myrorna. För 30 kronor.

Jag tänkte: - Detta ska äntligen kunna bli en bok som jag vågar riva ut några sidor ur. Att fylla väggar och hjärterum med. Men det blir det nog ändå inte. För boken är så vacker, alldeles för vacker som helhet, som bok, för att delas upp i mindre beståndsdelar. Tror jag.

96 reproduktioner finns det i den mer än 50 år (1962) gamla konstboken, varav 48 är i färg. Välbevarade, sprakande färger! Som konstnären Diego Riveras The Flower Vendor här ovan. För något konstverk av Frida Kahlo finns tyvärr inte representerat häri, men däremot denne
(färg)starke blomsterförsäljare av hennes, under flera stormiga perioder, make Diego Rivera.

Ett passande motiv kan jag tänka. Som en hyllning till Frida. En botgöring, en bön om förlåtelse - om än symbolisk - för alla snedstegen. Fast det där är ju förstås bara något som jag har skapat i min egen fantasi.

Sedan har vi det här med Bo. Bo Setterlind. Jag har hunnit bläddra lite mera nu, bland hans dikter, framförallt de tidigare och jag tror jag är på väg att falla. För språkets slingriga metaforer och för det som får mina mungipor att dansa lite. Som denna, som vi kan bära med oss långt inombords, ut i höstmörker och frostnätter:

Poésie
Maria Nyckelmåne,
              sköldpaddelik i gången.
Små knappar bär du
              på klänningsryggen.
Du lilla alpinist
              på fingrets topp.


/Bo Setterlind
ur Dikter 1948-1984
Den Svenska Lyriken, Bonniers


:)
/helena

ps Så mycket målarkonst och skrivarkonst för bara sammanlagt 40 kronor! Bara i second handvärlden, kids. Bara där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar