lördag 5 oktober 2013

Gammal skåpmat & en nyponroskopp


"... Allt om Mat vill vara tidningen för det medvetna hushållet. Den moderna mattidningen för människor med god smak. ..." Rune Ernestad hälsar välkommen till en då, 5:e oktober 1970, sprillans ny tidning och jag hälsar er välkomna till en liten text om en tidning som är nästan lika gammal som jag (det skiljer exakt 6 månader och 27 dagar...).


- Sötmedel från Bofors någon? Inte? - Om jag lockar med att det är helt kalorifritt då? Nähä, inte det. Slipp då!

Jag bara älskar annonserna! Om allt från de färgglada Diplomat-kokkärlen, med avtagbart patentsökt! skaft, från Metallverken Skultuna - som gärna skulle få flytta in i mitt kök vilken dag som helst! Till pappor med rejäla polisonger (yes, min egen pappa hade sådana ganska yviga ett tag då det begav sig) som oroar sig för näringsinnehållet i barnmaten. Och så de där lamporna i Husqvarnaköket då, som påminner lite om vår egen vintage-kökslampa här hemma. "Husqvarna leder utvecklingen mot ett helt nytt kökstänkande." Det visste ni inte.


Skälet till att jag alls har tidningen i min ägo är lite lustigt. En lustig slump skulle man kunna säga. En emballeringsslump. När jag skulle frakta hem det här lilla i A4-format - då oinramade -
porträttet av mig själv så greppade jag i stort sett första bästa tidning och frågade mamma om det var okej att jag la det tunna lilla pappret däri. Under transporten hem. Och det var det. Gissa om jag blev förvånad när jag tittade närmare på den - tidningen. Och upptäckte att den var mer än 40 år gammal. Ojoj.

Det var sidan med kopparna som jag fastnade mest för, första gången jag öppnade den. Särskilt den blommiga Törnrosa ifrån Gustavsberg. Den liknar mina egna Rörstrands Nyponroskoppar lite. Två koppar med fat var det ifrån början. Ett av mina tidigaste Myrorna-inköp, för säkert 20 år sedan. Men nu är det bara en enda kopp kvar. Den andra kraschade ner för hårt mot köksgolvet i somras... snyft.


Jaja, så är livet. Ingen idé att gråta över utspillt kaffe skulle kanske Pernilla Tunberger sagt.

"...Man tager vad man haver i frysen, säger Dagens Nyheters Pernilla och ger en uppvisning i snabbmatlagning. I hennes minikök, där allt finns på en armslängds avstånd, vårdas matkulturen ömt. ..."

"... Hon sitter i soffan med tekoppen i hand och smattrar fram siffror: svensken äter för 6:50 om dagen, av det går 55 öre till kakor. Och 36 öre till snask! Men bara 14 öre till grönsaker! 47 öre till frukt. Men det är inte nog. - Ge varje skolbarn en färsk frukt gratis varje dag! Det är en av Pernillas senaste slogans som har oroat kommunerna. ..."


Some things never change liksom. Som tidningens titellogotyp till exempel, jag tittade på framsidan av det allra senaste numret så sent som igår när jag var inne på biblioteket en snabbsväng för att låna en helt annan typ av tidning. Priset var då (1970) 2:50, idag 52 kronor, vilket väl känns ganska rimligt?

Annars är den nu något daterade tidningen full av informativa artiklar, som den om den svenska hamburgaren inte mest påminner om en vanlig pannbiff? "Allt om mat just nu; Älg gott och ganska billigt." Här finns även tester, tips och en rolig frågespalt.

Min favoritfråga måste vara den angående om man kan frysa in färdiga smörgåsar? Undertecknad Skogvaktarfrun. Hihi.

Svaret då, undrar ni. Jodå, det går alldeles utmärkt med de flesta pålägg. "...Några reservationer bara enligt Djupfrysningsbyråns erfarenheter. Vanlig ost blir inte så bra i frysen, använd då hellre mjukost. Och de här påläggen bör ni helt undvika: grönsallad, tomat, gurka, kokt ägg, majonnäs, pepparrotsgrädde. ..."


Vem var det som sa att man inte lär sig något varje dag? Inte jag. Och lägg gärna märke till att jag inte skrev ordet nytt.
:)
/helena


ps Kommer ni ihåg min andra lyckliga emballageslump denna sommar? Den är så söt. Som socker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar