söndag 18 oktober 2015

Det är mest kvinnorna jag tänker på


" They Lived in Squares
Wrote in Circles
and
Loved in Triangles "

Kommer ni ihåg när Lady Edith visar in sin faster i lägenheten som hon funderar på att behålla i London? Hur fastern utropar: Så exotiskt! Och sedan säger sig nästan kunna se medlemmarna i Bloomsbury-gruppen sitta uppkrupna i ett hörn där, med varsin bok. Eller ja, kanske inte ordagrant så, men ungefär. Då, precis då fick jag gåshud över hela armarna. Sådana ögonblick, när två av mina just nu pågåenda kulturella världar krockar med varandra, får mig alltid att rysa av välbehag. För det är då historien verkligen kommer till liv. I brytpunkterna. När man läser en bok om Virginia Woolf, och den intellektuella kretsen kring henne, och det samtidigt pratas om den kretsen - några av sin tids moderna tänkare - i första avsnittet av Downton Abbey. Brrr, jag känner de positiva rysningarna fortfarande rulla sin väg utmed ryggraden.

"Bloomsburygruppen var en löst sammansatt grupp av radikala engelska författare, ekonomer, kritiker, konstnärer och historiker. De älskade varandras olikheter och drev idén att vänskapen och diskussionen är livets mening. ... " Så skriver Ingela Lind i början av sin bok Leka med modernismen: Virginia Woolf & Bloomsburygruppen. Eftersom den kom ut 2008, innebär det tyvärr att den är slut på förlaget nu, men jag hittade "mitt" ex på bibblan.

För er som tänker att det låter som en bok i intellektuellaste laget, kan jag meddela att det inte är så farligt som det låter. Det är en fröjd att ta del av människor som vågar ställa sig utanför konventioner och redan färdigskrivna sanningar! Det är förstås kvinnorna jag dras till mest. De som verkligen vågade pröva sina vingar.

Det handlar om den lekande människan. Om Ingela Linds reflektioner och slutsatser runt gruppen och dess liv, relationer, konstnärskap och idéer. Och om att ta konsten på lekande allvar. Låta konsten vara en självklar del av samhället. En lika självklar del som allt annat som är nödvändigt för att vi ska må bra och ha ett liv som innebär något mer än att bara överleva.

:)
/helena

ps Ikväll tittar jag på Jessika. Och sedan Saga. Och toppar det hela med en del Carrie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar