tisdag 20 oktober 2015

Mer spooky än så här blir det inte


"... En kväll i oktober 1979 körde Robert Fulton på en landsväg när han fick syn på en liftare. Främlingen var en ung man klädd i vit skjorta. Han sade inget, utan hoppade tyst in i bilen. Fulton gasade på till 90 km/timmen, och vände sig sedan om för att fråga liftaren var denne ville bli avsläppt. Men främlingen var försvunnen. Bildörren hade inte öppnats, ändå hade mannen försvunnit. ... "

De vita Rörstrands-ljuslyktorna har fått maka på sig, ett tag. Kobra-ljusstaken och den cognacsfärgade glaslyktan får bli små tidsmarkörer. De signalerar att de mystiska, mytiska tiderna är här. Snart är det Halloween - måste komma ihåg att bunkra nyttigt onyttigt godis i skåpen! Och snart är det Alla helgonstider. Ljus, ljus, ljus i mörkret. Precis vad vi behöver.

Bläddrar, som vanligt vid den här tiden, i Spöken och vålnader (av Rupert Matthews) för att komma i rätt stämning. Den är ju skriven för oss barn i alla åldrar. Hm. Jodå. Så är det. Smått skrämmande är den, men inte så värst blodig eller så.

"... Det verkar som om spökena är förtjusta i att skoja med de levande. ... "

Bläddrar förbi hästar som galopperar utan att hovarna ger det minsta knyst ifrån sig. En och annan poltergeist skymtar i ögonvrån. Spökhus förstås. Och alla spökskepp och spökbussar. Fastnar i den lite gulligare sektionen, under rubriken Vardagsspöken.

" ... Alla spöken är inte vad de förefaller att vara. Under 1920-talet skrämde ett spöke åtskilliga människor som sent på kvällen promenerade utmed en damm i Brentford, nära London. Vittnena rapporterade att de sett en stor vit uppenbarelse som kom fram ur mörkret och rusade efter dem. En man blev skräckslagen när det bleka spöket störtade fram mot honom med ett susande ljud. Han kastade sig ner på marken, men kikade upp och fick se en svan flyga förbi. ... "
Funderar på att skriva något spännande själv faktiskt, vet bara inte om jag skulle kunna få till lagom mycket nerv för att verkligen skrämma någon. Skulle förmodligen hamna på samma nivå som den snälla, hjälpsamma spöksystern på sjukhuset Royal Prince Alfred i Sydney.

" ... Läkare och sjuksköterskor tror ofta att spöket är en verklig sjuksköterska, och förstår inte att de ser ett spöke förrän hon går upp i rök. ... "

:)
/helena

ps Spöken och vålnader (Carlsen 1991. 31 sidor, pappband med foton och färgillustrationer) av Rupert Matthews finns att få tag i second hand. Hittade flera ex här på Bokbörsen och även Antikvariat.net verkar ha den i lager just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar