tisdag 6 oktober 2015

Under paraplyakacian


Vad skulle jag göra utan alla mina vykort? Det är så terapeutiskt att bläddra bland de små konstverken och då samtidigt bli påmind om både det ena och det andra. Antar att det är lite som att pinna. Pinna analogt.

Köper gärna vintage-vykort, som ni vet. Inga dyra rariteter, bara rara finheter. Och så har jag sparat många genom åren, till exempel reklamvykort som ofta fanns i speciella bara-ta-om-du-vill-ha-fack på diverse kaféer förut. Antar - och hoppas - att det inte produceras kort enbart i reklamsyfte numera, i den heliga miljövänlighetens namn.

Men jag tycker om de reklamkort jag har. Skrattar alltid när jag vänder på kortet där det står: Vi vill inte ha dig som kund på framsidan.

Oktoberinspirationen finns här, det vet jag. Den gömmer sig kanske på bottnen? Någonstans här bland alla korten i den stora, svarta väskan där de förvaras, när de inte sitter uppe någon annanstans inom hemmets fyra väggar.

Tror jag ska sätta upp Anna Anchers dotter Helga. Aftonbön från 1888. Som en påminnelse om alla modiga barn i världen. Som en liten bra besvärjelse. Från hot och krig och ofrivilligt vuxenansvar mot något annat. Mot något i förlängningen positivt. Mot frihet, frisk luft och känslan av att få vara barn igen.

Sedan så ska jag sätta mig under paraplyakacians (som också kallas livets träd!) breda, gröna krona och tänka på att det nyligen framkom att det finns omkring 3000 000 000 000 träd på jorden! Ungefär 8 gånger fler än man tidigare trott. Å andra sidan fäller människor ca 15 miljarder träd per år. Men man måste få hålla fast vid det positiva ibland.

Snart måste jag ta på mig Bodils ulliga, rosa sockar igen. Känner att jag behöver dem extra mycket nu när det drar lite mycket från höger. Bodils välvässade penna, den som jag alltid saknar när jag glömt att klicka in mig där på ett tag.

Och så hoppas jag innerligt att det översta kortets svettglans ska få symbolisera något mera intressant än snorig höstnäsa och feberfrossa...

:)
/helena

ps Vad det står på baksidan av Vi vill inte ha dig som kund-kortet? Kronofogdemyndigheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar