måndag 26 november 2018

Dagen var orange och jag skulle gjort så mycket


- Nej, ta inte dem, jag ska fota en grej!
- Va?!?

Mannen fattade ingenting, varför fick han inte bara ta en apelsin? De är ju så goda nu. Saftiga och precis lagom sötsura. För att den 25 november är FN:s International Day for the Elimination of Violence against Women.

Och som ett led i den kampen, att kvinnor och flickor världen över ska få känna sig säkra och inte behöva leva i ständig rädsla att utsättas för våld, finns den orange kampen. Orange the world. Som uppmärksammar våld-mot-kvinnor-frågan. Tänk att det ska behöva finnas en särskild sådan fråga att uppmärksamma, tänker jag. Snart skriver vi det stora, modiga talet 2019 i almanackan och jag fattar inte varför det känns som att vissa saker går bakåt istället för framåt.

Men tur ändå - att det finns massvis med människor som orkar engagera sig i viktiga frågor - och vad kan vara viktigare än att bekämpa våld i alla dess former?

Därför skulle jag fota apelsiner. Mannen erbjöd sig att jonglera lite. Men det gick inte så bra, vi hade bara två, så han fick ta hjälp av min barndoms brandgulaste boll också.

Så kom det sig att jag fotade ett par apelsiner. Hade tänkt att göra så mycket mer, plocka fram allt orange jag har och göra något bra av det. Klappa dalahästen och kolla om den gamla bröstpumpens orange behållare kunde funka som en slags ironisk clownnäsa eller nåt och rita något med den orange passaren. Skulle gjort ett stort O. Men jag hann inte.

Men jag hann ju i alla fall fota ett par apelsiner, mannen och en boll.

<3
/helena

ps "Not until the half of our population represented by women and girls can live free from fear, violence and everyday insecurity, can we truly say we live in a fair and equal world." /FN:s generalsekreterare António Guterres.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar