torsdag 8 november 2018

Nix nejlikor i Nittsjö, typ.


Även när himlen utanför är mindre blå, och solen lyser med sin frånvaro, pryder den gröna Nittsjö-vasen sin plats på fönsterbrädan. Har haft den i ganska många år nu, den åker in och ut ur vitrinskåpet, på ett sådant sätt så att man aldrig tröttnar. Eller tröttna på den skulle man nog i och för sig inte ens göra om den stod framme jämt - den är alldeles för intagande för det.

Men, varje gång jag tar fram den, efter att den fått stå en aning mer undanskymt ett tag, förundras jag över dess skönhet. Den är inte så stor, vad kan den vara... tolv, tretton centimeter hög eller så, men den tar plats. Kräver sin plats. Tar plats med sin naturliga, organiska ornamentering. Och det bästa av allt - den behöver inga blommor! Den har redan allt den behöver runtomkring. Bara att vrida fram ormbunksbladet ibland, sedan vrida vidare mot den övriga slingrande grönskan.

Min vas är förstås vintage. Tror inte jag betalade så värst många kronor för den. Det här hände sig vid den tiden, eller snarare innan den tiden, när keramiken från Nittsjö fått en nytändning och samlarna verkligen börjat få upp ögonen för det allmoge-inspirerade godset från Dalarna.

Nittsjö Keramik ja. De har valt att satsa på nyversioner av några av sina klassiker den senaste tiden. Ett mycket lyckat initiativ, måste jag säga. Titta bara! Fastnade en lång, lång stund på/i deras sida/butik. Massa godsaker, som vasen Globo, som påminner om min gamla gröna. Finns även i svart.

Och alla djuren sedan. Många (eller har han t o m designat alla?) med signatur Thomas Hellström. Den röda räven vill jag ha!

Läste en så bra artikel (under rubriken Antikskolan) i Hem & Antik tidigare i år, om just Nittsjö Keramik - dess historia och framtid. Artikeln finns kvar på webben, här. Om ni inte hinner läsa allt, måste ni ändå ta er tid att njuta av bilderna. Särskilt det gröna... Det liksom suger in en - både i naturen och keramiken. Ljuvlig sommar i kombination med vacker, klassisk Nittsjö-keramik.

:)
/helena

ps Minns ni förra årets julkort? Ett av dem skapat med hjälp av ett Nittsjö-fat. Midsommarblomstrande i midvintertid, typ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar