söndag 24 november 2019

Hos stjärnfrisören


Numera är det ju yesterday's news, det här med att sätta en stjärna på en lampfot. Men när jag gjorde det för första gången tror jag inte att det var många som hade tänkt på att göra så. Det är säkert tjugo år sedan.


Jag minns att det var en pappstjärna. Tror den följde med i någon tidning, så där som det ofta följde med en pocket eller en mascara eller något. Det kanske det fortfarande gör? Anyway. Förr om åren kunde jag ha väldigt bråttom runt just advent, och då gällde det ju att fuska lite här och var, om man ändå ville hinna få det mysigt. Därför plockade jag bara helt sonika bort en lampskärm och placerade en pappstjärna där istället. För att jag inte hann hänga och flänga och slänga i någon gardin och fästa och svära över trasslande sladdar och upptagna eluttag.


Nuförtiden försöker jag förebygga stressen genom att göra saker lite mer pö om pö. Plocka fram en stjärna där och en stjärna då. Och så roar jag mig med att hitta nya platser och användningsområden till de stjärnor jag har. Som min gamla, älskade halmstjärna. Den har jag säkert haft i 25 år eller så. Den har hängt högt och lågt, i fönster och långt innanför fönstren, och på speglar och vissa säsonger har den fått stanna kvar i sin kartong. För jag brukar ju inte plocka fram precis samma saker att pynta med varje år.

Men nu är det säkert tredje året i rad som den här varma ljuskällan har fått komma fram och sprida sin glans och sitt sagolika sken. Och det börjar sätta sina spår. Halmstrån har gått av och skivat sig och splittrats och betett sig nästan som vanligt hår. Det halmgula håret har helt enkelt blivit slitet.

Alltså, fram med saxen för en rejäl toppning. Lite mer än en toppning blev det på sina ställen, som ni ser. Nästan som en vild och ojämn ett-glatt-och-obekymrat-barn-som-klipper-sig-själv-klippning. Får väl se hur ansningen ser ut i dagsljus...


Nu är den i alla fall tänd!

Gammal lampfot med nyare el + nyklippt halmstjärna + led-lampa = i sanning en miljösmart start på julmyset.

<3
/helena

ps Vad är då det allra bästa med att byta från den ljusa lampskärmen till halmstjärnan? Jo, att stjärnan lyser upp mer på sidorna. Vilket gör att sakerna på väggen syns mer när det är mörkt inne (och ute). Känns fint att få uppleva några av de kära vintage-tingen i nytt ljus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar