lördag 3 augusti 2019

Barn-bonus anno 1907 (och idag!)


Även en blivande kejsare har varit liten. Och söt...i klänning.


Furst Ferdinand verkar ha haft åldern inne när han blev småbarnsförälder. Älskar namnet på dottern längst till vänster - Eudoxia-Augusta. Eudoxia...känn på det!


Flickor och pojkar kunde se likadana ut både i hår och kläder - även då.


Ser han så där ledsen ut för att han tvingas "leka vuxen"? Det är frågan.


Vi måste ta en närmare titt på det här bedårande barn-fejset. Så söt. Som bröstsocker.


"De egentliga underbarnen, som äro resultatet af för tidig utveckling, utgöra en klass för sig, hvilken intresserar psykologerna för vetenskapens skull, sällskapskritikerna för medlidandets skull. Under alla tider och bland alla folk har dylika barn funnits och med sina naturgåfvor förvånat samtiden. Och nu senast berättar man, att å en operetteater i London en sexårig flicka firar triumfer så som soubrette. Hon heter Lily Shore och är medlem af Canterbury Music Hall i världsmetropolen vid Themsen. Det är härligt och en stor lycka att vara berömd i den skolpliktiga åldern af sex år. Men kanske det vore ännu mera lyckligt, om någon människovän drefve ut undret ur det arma underbarnet och hos lilla Lily inplanterade en enkel, långsam, men säkert mognande barnasjäl."


Sedan ska de ju lära sig simma också. De små liven.


Bästa namnkombinationen ever? Ja! Den lilla prinsessan heter Pia Monika. Fatta! En kombination av min egen barndoms favoritdocka, Pia, och min mamma - Monica. Såå fint.


En barnslig bild till, orkar vi väl med? Ja! Som två rara ärtor i en syskon-paj: Margaretha och Märtha.

Det här var ett bonusinlägg anno 1907. Det var tänkt att komma in hit lite längre fram, i samband med skolstarten eller så, men sedan kom det en bild på en ny liten person till mannens mobil idag. En alldeles färsk och nybakad människa. Eller bakad blev den väl för ett bra tag sedan nu då... Men färdiggräddad blev den ju först idag!

Syskonbarnbarn nummer åtta - i min och mannens släktskara - är alltså här. Det blev en flicka! Välkommen!

Det här är ett inlägg tillägnat alla åtta små och numera halvstora barn i rakt nedstigande led till kvinnan som ni ser på min header (åtminstone om ni läser i en datorversion av något slag). Kvinnan som var/är min svärmor. (Och gulligull-pojken som äter bulle och är min man. A.k.a. Mannen!)

<3
/helena

ps Del tre av mitt urklippta kollage - anno tidskriften kallad Veckan och år 1907 - är härmed ett fullbordat faktum. Klicka gärna in er till första delen. Och till den andra. Om ni har tid och lust och allt det där andra.

pps Och här hittar ni en förklaring till ordet och företeelsen soubrette, eller subrett som det tydligen heter i försvenskad version.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar