torsdag 1 augusti 2019

Solblekt anno 1907


Jag gjorde det! Tog mig igenom hela den tjocka luntan med sammanbundna nummer av Veckan från 1907.

Började bli väldigt trött på att ha den tjocka boken drällande här hemma. Snarare de beståndsdelar som boken numera består av. Bestod av, för nu har jag rensat rejält bland sidorna. Det mesta sorterades bort, som följetonger och serier och sådant.

Men jag behöll en del, mest bilder. Jag försökte behålla själva essensen av de gamla veckotidningarna. Essensen av tiden. Tidsandan. Modenyckerna och det eviga - i ständig strid och sammanblandning med varandra.

Tidningsnummer jämt återkommande, veckobaserade. Med mycket varierat innehåll. Ungefär som dagens veckotidningar faktiskt, mycket är sig likt. Recepten och porträtten. Vetenskapliga landvinningar och extraordinära människor och händelser. Mode och romantik. Resmål och hotell.


Som den här 25 meter höga elefant-byggnaden - ett hotell i badorten Atlantic City. Ser ni de små fönstren i "Dumbos" mage? Och den lilla, lilla bilen vid bakbenet?


Jo, jag tänkte som så här - att jag skulle presentera en del av innehållet som jag behöll. Visserligen har jag delat ganska många delar av Veckan förut, men nu tänkte jag att vi kör lite mer temabaserat.

Vi går ut lite lätt, börjar med ett solblekt tema. Ett tema som påminner oss om att en stor del av sommaren har passerat revy, men att mycket ändå återstår.

Motion är förstås bra - efter all glass i stora lass. Varför inte prova något nytt.... "En ny sorts sport: 'Skottkärran.'


Eller ta ett klassiskt bad bara. Bilden kallas "Duschen.


Vi måste såklart ha med ett par lättklädda grabbar också, annars vore ju det här inget riktigt sommarhäng.


Nej, det där är inte Allsångs-Sanna, men nästan. Visste ni förresten att Allsång på Skansen grundades redan 1935? Fast det tog förstås ett bra tag innan det började sändas i TV. I alla fall om vi ska lita på en frågesportsfråga som fladdrade förbi mina öron häromdagen.


Lustjakt. Vilket lustigt ord det är. Här står ryske kejsaren och hans familj uppklädda till tänderna i marint.


Och så själva allsången då. En riktig sommar-dänga, kan man tänka sig.


En gnutta inredning måste förstås även en vanlig veckotidning innehålla. Palmer och klirrande kristallkronor. Mmm. "Från det nya Palace-hotell i Göteborg."


Och så var vi hemma igen då. Dags att packa upp, begrunda det som just varit - farit - och ta sats mot nya äventyr. Vart styr vi kosan härnäst?

:)
/helena

ps Ja, vi får väl se vad det blir för urklipp, eller urrivningar då kanske, nästa gång. Ska nog hitta något mer roligt tema att visa och delge er.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar