måndag 2 november 2020

Flicka!

"Varje dag gifts över 32 000 flickor bort. Över 200 miljoner flickor och kvinnor världen över har blivit könsstympade. Komplikationer av graviditet och förlossning är en av de vanligaste dödsorsakerna bland flickor mellan 15 och 19 år."

Det är tuffa, för att inte säga brutala, hårda, fakta. Men det går inte att blunda för att världen inte är en speciellt snäll plats för många människor. Det är viktigt att påminna oss om det, ofta. Särskilt i dessa tider, tänker jag. Vi som fått förmånen att födas till sötebrödsdagar och silverskedar, vi måste frekvent påminna oss om att världen i stort inte ser ut så. 

Världen är inte jämställd, jordklotet tippar nästan över av orättvisa. De som svälter är många - oändligt många - fler än de som har mat på bordet varje dag. 

"Att stärka flickors rättigheter är ett effektivt sätt att bekämpa fattigdom. Varje dag tvingas tusentals flickor in i barnäktenskap. Det leder ofta till att de måste sluta skolan och blir gravida i ung ålder. Om flickor får gå klart skolan och själva bestämma när de ska bli gravida påverkas hela samhället i positiv riktning."

Vi måste jämna ut oddsen, helt enkelt. Ja, så enkelt är det ju inte, men ett sätt att börja förändringen på allvar är genom att bli medveten om hur verkligheten verkligen ser ut. Ett annat sätt är att stödja Projektet Flicka. 

"Projektet bidrar till att:

stoppa barnäktenskap och kvinnlig könsstympning

stärka flickors och kvinnors egenmakt

nå de globala målen för hållbar utveckling"

Läs mer på fn.se/flicka

<3

/helena

ps Det verkar inte som att den fantastiska bonaden ska hitta en permanent plats här hemma någon gång. Eller också har den gjort det? Den kanske ska få bo så där på vikväggen i alla sina dagar? Nja. Nä. Jag vet inte. Nu har jag i alla fall vänt på den. Gillar verkligen den här omvända färgställningen också. Konstnären? Vet inte.

Har fortfarande inte brytt mig om att (bild)googla fram vad initialerna AN står för. VEM de står för. Njuter bara av den konstnärliga vederbörandes talang varje gång jag lägger ögonen på bonaden full av träd och fåglar och katter! och lite people också förstås. Ett intressant stycke fantasifullt tyg, i bästa brokiga sjuttiotalsanda.

Fjärilen - symbolen för Projektet Flicka - har jag fäst mitt i härligheten. Kändes som att den passar som hand i handske där, både i färg och form. Vi får väl se när mannen börjar sakna den. För den tillhör faktiskt mannen, det är nämligen en pin, att addera till hans redan omfattande samling, you know.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar