torsdag 17 februari 2022

Fem särskilt fina - Greta prasslar

Skulle ner och rota fram något i den gamla spånkorgen - då kom jag på att det var ett tag sedan vi hade en Fem särskilt fina på tapeten härinne. Och vad kan vara mer på tapeten än fred? Alltid. Men på något sätt är det som att det inte är lika allvarligt när kriget pågår någon annanstans. Långt bort, som i Jemen. Vem bryr sig om dem? Barnen som skadas? Är det någon som hör dem?

Så fort det handlar om att den rikare delen av världen på något sätt drabbas, då är det plötsligt väldigt allvarligt.

Det är väl det som är den verkligt röda tråden här i världen - har ni tänkt på det?

Eller snarare den vita tråden. 

Som i den vita normen. Vem bryr sig lika mycket om alla de som drabbats av kriget i Jemen? Vem bryr sig om krigets brutala effekt på civilbefolkningen där, och på många andra ställen? Vem bryr sig om barnen där? Vem bryr sig om att de skadas och lemlästas - och dödas? 

Krigets baksida, brukar man ju säga. Men krigen har bara baksidor, oavsett vilka som drabbas. Eller hur?

Mitt fredliga örhänge gråter när det tänker på Etiopien. Ännu ett exempel på ett område som inte borde få komma i skymundan. Vem tänker på alla de som svälter i konflikternas skugga? 

Vem blir den första, av de stora vita maktpersonligheterna, att lägga ner sina egna agendor och börja sätta någon annan del av jorden först och överst? 

Vem ser barnen i Jemen? Och alla de hårt kämpande medmänniskorna som svälter på Afrikas horn? Vem för talan för de modiga omyndighetsförklarade kvinnorna i Afghanistan? Vem lägger ner sina egoistiska maktutspel först, och börjar med att ärligt och osjälviskt sträcka ut en hjälpande hand till de som behöver den på riktigt?

Jag bara undrar.

Linnea. Ett av de sprödaste blomstren. Ett av de vackraste kvinnonamnen. Vem tänker på att det kommer från en man? 

Och nu är det visserligen Greta Garbo som håller sitt stolta kulturhuvud högt på dagens prassliga 100-krona, men en gång i tiden handlade allt bara om maktfullkomliga män. Och ibland är det svårt att inte ställa sig frågan; om det inte är så än?

Sköt om er.

<3

/helena

ps Vore det inte enklast om alla gick med i Nato bara? Och då menar jag verkligen ALLA. Särskilt Putin. För det här med att lägga ner vapnen permanent, det verkar inte vara något som tilltalar särskilt många idag. Synd. För jag tror på freden. Den tusenåriga, eviga. Vi är några naiva som fortfarande tror på den, har jag hört. Även om alla de bortglömda barnen i Jemen säkert mest tror att vi är en hörsägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar