tisdag 1 februari 2022

Mer rätt än salt

Älskar lakrits. Har alltid gjort, ändå sedan jag som liten brukade sticka fram mina två svettiga kronor i kiosken och be om "för två kronor blandat salt smågodis".

Tar mig gärna ett par lakritsbitar till kaffet ibland, på samma sätt som jag gjort sedan jag var tonåring. Fast det är ju inte bra att äta för mycket av det goda. Varken det salta eller lakritsen tål att överkonsumeras. Kroppen gillar det bara i väldig måttliga mängder.

Men jag tänkte på det här med att äta rätt igen. Som i rättvisemärkning och annat svårmanövrerat i den klimatsmarta djungeln i affärshyllorna. Det är bara att hoppas att fler och fler tillverkare, grossister och handlare/säljare väljer att ta mer och mer ansvar. Så att inte hela miljömedvetenheten hamnar i den förvirrade - och många gånger överväldigade - konsumentens knä.


Vi, mannen och jag, väljer verkligen inte allting rätt hela tiden. Det hamnar både tomater från andra sidan haven och bananer från ändå längre bort i våra kundkorgar. Vi älskar vårt kaffe, som vi inte alltid väljer efter det mest rätta och ekologiskt riktiga, tyvärr. Men vi försöker bättra oss.

Och en hel del saker har vi valt på ett bra sätt länge, som alla de där åren när jag handlade rättvisemärkt kaffe till fikarasterna på mina dåvarande jobb. Långt innan rättvisemärkt ens var något som de flesta hört talas om.

Det hela, det klimatsmarta, handlar om att tänka rätt så ofta det går. Rätt och slätt att bli lite klimatsmartare imorgon än vad du var igår. Lite så. Och många bäckar små, de fortsätter jag benhårt att tro på, trots att det finns de som påstår att det inte spelar någon roll vad den enskilda individen gör. Det är jag säker på att det gör.

Men, som sagt, jag hoppas ändå att mer och mer ansvar - och redovisningsskyldighet - kommer hamna i tillverkar- och försäljningsleden. Det är inte mer än rättvist att de som vet mest, och borde veta vad de gör, ska dela med sig av den kunskapen till oss på gräsrotsnivå. 

Ursprungsmärkningen måste bli bättre. Det måste vara lättare att förstå vad beståndsdelarna i det blandade innehållet i våra produkter kommer ifrån. Som i halv- och helfabrikaten. Vi måste kräva att få veta att det vi köper är rätt på alla sätt, in i minsta detalj nästan. Det ska vara lätt att göra rätt, tänker jag.

Nästa gång väljer jag kanske ett annat saltgodis. Mest för att det här var mer rätt än salt. Väldigt gott var det visserligen, särskilt om man gillar söt lakrits bäst. Men inte tillräckligt salt för den här salta, gamla bönan.

Sköt om er.

<3

/helena

ps Det var inlägg nummer tre det. Månadens första inlägg hittar ni här. Och om ni inte är nöjda med det - då länkar ni till nummer två också - särskilt om ni gillar hästar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar