måndag 17 december 2018

Se hit alla musikaliska ordgenier!


"Det är något magiskt med ordspråk." Så inleder Linda Börjesson sin sångbok. Karen Othelius illustrationer utstrålar värme och lekfullhet (något mina beskurna foton förstås inte kan ge rättvisa åt).


Illustrationerna i Ordspråksskatten är fulla av detaljer. En del är viktiga ledtrådar.


Det förmedlas en värme i ord och bild, oavsett om teckningarna utspelar sig under vår, sommar eller kyligare tider. Just den här bilden är julig. Även om ordspråket den illustrerar är året-runt-användbart.

Vet inte riktigt om det här är ett julklappstips, det börjar nästan bli försent att tipsa om det nu, så det här är nog snarare ett mysigt boktips rätt och slätt. För hela familjen. Åldersrekommendationen ligger mellan 7 och 11 år, men allt sådant där är ju bara ungefär och beroende på vem man är. Både lillan och farmor kan säkert tycka att det här är kul också.

En sångbok fylld av ordspråk. Små melodier som fabulerar och diktar runt innebörd och betydelser. Sedan finns det skattkistor fyllda med tips på samtalsövningar och pyssel, som man kan göra i samband med att man leker och sjunger tillsammans. Och en tillhörande CD för lyssning.

"... Flera ordspråk uppstod under vårt gamla bondesamhälle och är hämtade från det dagliga livet på gården och i skog och mark. De handlar ofta om djur och natur, men menar egentligen oss människor. Ordspråken är på detta sätt uttryck för gammal levnadsvisdom och erfarenheter. Att ordspråken har kunnat leva kvar genom århundraden tror man beror på att de är korta, har taktfast rytm och ofta är uppbyggda på allitteration och rim. Dessutom är flera vackra och konstnärliga. ..."

Mannen har använt materialet i sin musikundervisning (efter boktips från mig). Först har han bara visat fram de talande illustrationerna, låtit sina funktionsvarierade kursdeltagare gissa ordspråket. Sedan har de sjungit tillsammans. Har funkat bra, om jag har förstått det hela rätt. Mannen testade först på mig, jag klarade en del galant, men några ordspråk var svåra att klura ut. Den ovan klarade jag. Gör ni? (Om ni inte klarar beror det säkert bara på att ni inte ser hela bilden).

Som sagt, en sångbok för barn och vuxna barn. Med lek och klurigheter och ordspråkslära:

Ordspråksskatten
av Linda Börjesson (text & musik) och Karen Othelius (illustrationer)
Isaberg Förlag 2008

Bara ett tips i all välmening. Borde kanske skrivit; Se hit alla BLIVANDE musikaliska ordgenier, men då kanske ingen hade tittat/hittat hit...

"... Ordspråken förändras och förnyas i takt med tiden. Därför kan ett ordspråk finnas i flera olika varianter. Gamla ordspråk försvinner, en del lever vidare och nya kommer till. Det är en av de saker som är så spännande med ordspråk - för kanske blir det DU som nästa gång kommer på någon fyndig mening som sprids och med tiden blir till ett nytt ordspråk! ..."


<3
/helena

ps Säger ni Tomma tunnor bullrar mest? Jag har alltid sagt skramlar mest. Det är kanske något sådant som är just dialektalt/lokalt betingat? Hon som sa det hon var det - är visst ett annat talesätt. ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar