onsdag 19 december 2018

Snöänglar


En sak som jag gärna plockar fram och "pyntar" med, är de gamla noterna. När jag kommer ihåg att lyfta på locket till pianopallen som de förvaras i, vill säga. Här finns fina nothäften med bilder för alla säsonger, från tider som runnit förbi. 70 Jullekar, Julhymner och Julsånger ryms innanför de tunna, tummade pärmarna till Glada jul, härliga jul... 1938, var året när Carl Gehrmans Musikförlag i Stockholm gav ut julmusiken som står här och väntar på oss.


Anders, han var en hurtiger dräng. Behagar ungersven dansa med sin vän. Hopp, mor Annika. Tre titlar bland en lång, ringlande rad av mer eller mindre kända jul- och danslekar. Men jag fastnar hos ljuset. Längst bak i boken. En italiensk folkmelodi. Med ord av Signe Psilander. Eller om det möjligtvis står Pailander?
"När i den mörka natt stjärnorna brinna, bringar oss budskap glatt ljusets gudinna, kommer från stjärnehöjd, siar om julens fröjd ljusen de brinna, ljusen de brinna. Långt bort i nordanskog bland snötyngda granar trots vintermörkret nog en ljusning man anar. ..."
Mannen sa något fint, om vintersolståndet. Något om att i mitt lilla, mörka torgstånd säljer jag hoppets strålar, för ganska få stålar. Haha. Nej, så var det nog inte va? Mera poetisk än så måste det väl ha varit?

Anyway.

I CD-spelaren ligger julmusiken laddad. Traditionsenligt. Enligt våra egenskapade traditioner. Måste dock medge att vårt utbud känns lite gubbigt i överkant. Bob D och Johnny C och Jethro T. Enya får försöka balansera upp det hela så gott hon kan. Och det kan hon ju!

Men i år lyssnar jag på något mer, något som tog sig in i hjärtat under Musikhjälpen. En natt ljöd den spröda mansrösten genom det flimrande rummet. Tog sig in och övermannade mig. Det är ju inte som att jag inte hört den förut, den har bara aldrig talat till mig som då. Förmodligen på grund av sömnbrist...

Har i och för sig alltid varit svag för kärlekslåtar som försöker hitta sin plats utanför boxen. Utanför julklappen. Det här är ingen jullåt. Det är en romantiskt låt, med en väldigt oromantiskt titel (Chasing cars). Men om man lyssnar väldigt noga. Särskilt mellan orden. Så kan den vara det vackraste man hört. Om känslor som nästan inte går att beskrivas med ord. Snow Patrol gör stämningsfulla snöänglar i mina öron.

<3
/helena

ps "... Everyone is from somewhere - even if you've never been there. ..." /ur Another Christmas Song av Jethro Tull.

2 kommentarer:

  1. Det är Signe Psilander. Min farmor

    SvaraRadera
  2. Nico: Hej och oj vad tiden går. Såg din kommentar för ett tag sedan, men sedan rullade det bara på här utan att jag fick tummen ur och utropa ett litet hej och tack för att du bekräftar det vi räknade ut så småningom - att namnet var Psilander. Din farmor alltså, låter som en spännande person. Försökte hitta vidare info om henne, fann då en underbar bild, men inte så mycket annat.

    Skriv gärna och berätta mer om henne, om du vill och har tid. Det skulle jag uppskatta.

    /helena

    SvaraRadera