fredag 14 juni 2019

Allt äger den som hoppas kan


Plötsligt slog det mig, när jag stod där inne på Erikshjälpen och beundrade de intrikata faten från Upsala-Ekeby, att allt påminde om själva sommarlovet. Om de oändliga veckorna som ligger framför. Evighetslånga dagar av frihet och frisk luft.


Och så några välbehövliga, vilsamma regndagar inomhus. För att hämta krafter. För att föda ny kreativitet.


Våga ha det långtråkigt! Den meningen skulle bli mitt enda råd till dagens sommarlovslediga barn och ungdomar, om någon skulle be mig om ett enda råd. Låt klockorna stanna en stund. Låt mobilen stanna i fickan en stund längre än vanligt.


Läs! Det skulle bli mitt andra råd, om någon bad mig om två. Ta med dig boken ut i hängmattan. Sätt dig på en lagom smutsig parkbänk och läs. Läs på stranden. Och i gräset. Läs i bersån och lite när och var som helst. Läs vad som helst. Men läs helst något som ger dig ny kunskap, som ger dig möjlighet att se på världen med nya perspektiv. Läs något som låter dig se på din omvärld med hjälp av någon annans ögon. Läs, bara läs!


De efterlängtade utflykterna. Långa och många. Men också korta och koncisa. Glöm inte allt som finns i din närhet. Bakom knuten finns inte bara en annan knut, där finns också en annan berättelse. Någon annans historia.


Ibland behövs inga ord. Ibland talar saker för sig själva. Precis som människor.


Och glöm inte att sommarnatten är lång. Och att du aldrig behöver känna dig ensam när månen är vaken och håller dig sällskap.

<3
/helena

ps Mannen köpte en skjorta och jag hittade en oöppnad förpackning med klassiska skurtrasor. Bra att ha saker. Sedan kan det förstås hända att vi hittade något mer som fick följa med oss hem från Erikshjälpen i Skene. Kanske en sak. Kanske två. Kanske två saker som syns på någon/några av bilderna ovan. Kan ni gissa vilka? Känner ni mannen och mig tillräckligt väl för att göra en kvalificerad gissning? Hm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar