måndag 17 juni 2019

Får jag lov att visa er en sak?


- Står det något där? Är det bara några bokstäver? Betyder de något? Är det ett ord? Men visst är det väl ett L där? Och ett O? Med ett V på slutet?


Frågorna som for igenom mitt huvud, när jag stod och studerade föremålet som mest såg ut som en pinne, var många.


Men det var nog inte bara en pinne. Det var en väldigt fint utskuren träbit. Och visst stod det något där nere.


Rester av röd färg kan skönjas här och var. Och innanför, det som ser ut som ett slags snällt galler, ligger några träkulor och väntar på att någon ska komma och röra på saken. Skaka på grejen, så att den börjar låta.

LOV. Visst står det LOV. Men inte bara. Precis där träet med ålderns rätt - och av användning - har spruckit ska det vara ett I. Och efter det ett S. Och till slut ett A. Vad blir det? Jo, LOVISA. Det här föremålet har tillverkats till Lovisa. En gång i tiden. Visst är det fint?

Sedan finns det ett efternamn efter Lovisa också. Och ett årtal. Och om det årtalet stämmer, och det här inte visar sig vara en fint gjord modernare replik, så har jag köpt en antikvitet för fyrtio kronor. Inte dåligt va?

Får väl ta och konsultera Knut K eller så, för att få bekräftat att den är så pass gammal som det verkar. Och googla lite på Lovisa H också då kanske.

Eller så fortsätter jag bara att njuta av mitt vackra föremål, och känslan det ger när jag håller det i handen.

Den där svindlande känslan som ilar i kroppen när man tänker på att någon har hållit den i handen för första gången redan 1879. För 140 år sedan. Känslan av nyfikenhet. En undran över hur trät kändes när det var alldeles nytt? Om det var slipat lent som sammet? Om den röda färgen lyste ikapp med solen? En undran över mängden tid som gått åt för tillverkningen. Om någon suttit många lediga kvällar och täljt och tänkt på den lilla som skulle få gåvan.

Jodå, det går fortfarande att hitta ovanliga saker i en helt vanlig second hand-affär. Till bra pris. Om det nu alls finns något som heter "helt vanlig" när det gäller något i den stora, vida second hand-världen.

:)
/helena

ps Jag ska inte skvallra, om ni inte har fattat vad det är. Om ni inte alls har en aning om vad föremålet ska användas till, så får ni förstås fortsätta att fundera ett tag till. I lugn och ro, liksom. Men jag kan väl avslöja så mycket som så - att det hela rimmar på ordet skvallra...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar