söndag 8 december 2019

En orädd 100-åring


"Rädda barnen fyller 100 år. Den 19 november 1919 startades Rädda barnen i Sverige med en uttryckt vision om att varje barn har rättigheter som inte bör inskränkas.
Vid denna tidpunkt hade första världskriget precis slutat, och då som nu var det barnen som var de största offren i krig. Idag finns Rädda barnen i 120 länder runt om i världen.
Det är en global trend att rättigheter utmanas och trycks tillbaka. Rädslan i samhället för det som är främmande är framträdande. Acceptansen för förslag som för några år sedan var otänkbara har fått genomslag. Även inom de stora etablerade partierna. Volymdiskussion om migration, ifrågasättande av rättigheter, utveckling och bistånd är några exempel på detta.
Men motkraften finns i hela civilsamhället. När barn på flykt behöver oss som mest, ställer folkrörelsen Rädda Barnen sig upp och hjälper behövande. Under flyktingkrisen 2015 var vi på plats - på Greklands stränder i Aleppo, såväl som i Alingsås. Idag kämpar vi för att ta hem de svenska barnen från läger i nordöstra Syrien, och höjer vår röst för att stoppa utvisningarna av barnfamiljer och unga till Afghanistan. ...


 ... Våra 67 000 medlemmar kommer inte att tystas. Rädda barnens roll är att fortsätta stå upp mot orättvisa och vara obekväm. Så har det varit sen starten och så kommer det att fortsätta vara.
I Sverige ser vi med oro på hur klyftorna ökar mellan barn som växer upp i ekonomisk trygghet, och de barn som lever i social och ekonomisk utsatthet. Allt färre barnfamiljer nås av familjepolitiska satsningar, och år 2018 var det 448 barn som vräktes enligt Kronofogdens statistik. Vart femte barn i Sverige har utsatts för sexuella övergrepp. 
Riksdagens beslut i juni 2018, att inkorporera barnkonventionen i svensk lag, var en stor seger. Lagen, som träder i kraft 1 januari 2020, måste nu få starkt genomslag i praktiken och genomsyra alla områden där barn berörs.
Som världens största självständiga barnrättsorganisation kommer vi att fortsätta kämpa för barnens rättigheter, både internationellt och i Sverige. Minst ett århundrade till om så krävs."

/under rubriken: Vi höjer vår röst för de utsatta barnen
en text författad av Christina Engström, ordförande Rädda barnens lokalförening i Borås
publicerad i Borås Tidning i samband med 100-års jubileet i november 2019


<3
/helena


ps Rev ur den här texten ur tidningen för att jag tyckte den var så himla bra skriven. Rädda Barnen är en sådan organisation som man är överlycklig över att den finns - för alla barns bästa. Men samtidigt önskade man innerligt att den inte skulle behövas, förstås.

Hade bara tänkt delge er några väl valda delar, men så kände jag att alltsammans var en sådan välformulerad och viktig helhet. Hoppas att ni också tycker det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar