fredag 13 december 2019

Köp mer second hand...


"Köp mindre få mer julefrid" Word! Såg ni mannen - med tomteskägg? - som går/gick runt utanför glasburen på kärlekens torg i Västerås? OMG. Så fint. Bara gå runt med en sån där gammaldags på-magen-skylt. Bara skriva det man tänker - när man tänker något så bra och viktigt alltså - med helt vanlig skrivstil, utan krusiduller.

Utan krusiduller. Ett så coolt uttryck det är, men finns det någon som använder det längre? Bara undrar.

Hej, förresten. Här sitter jag och myser framför Farah och Miriam och massor av folk på torget utanför Musikhjälpens lilla mysiga röda rum. Kärleken strålar ut och in ur buren. Kärlek i form av ett otroligt antal engagemang till förmån för årets otroligt berörande tema: Sex är inget vapen.

Sedan är det ju viktigt att poängtera att den här typen av utstuderat våld inte har det minsta med sex att göra. Det är en våldshandling. En många gånger utstuderad, djävulsk plan för att få så många människor som möjligt på fall, satta ur spel. Enskilda individer som får fajtas med en framtid där en ohygglig handling satt spår för all framtid. Familjer i spillror. Hela byar, samhällen påverkade av ett skoningslöst vapen som en enskild människa inte har en chans att värja sig emot.

Ett fysiskt våld. Men också ett mentalt övergrepp, för att få människor att stötas ut, isoleras och få ett förkrympt, kringskuret liv.

DET ÄR DET VI MÅSTE HJÄLPA TILL ATT FÖRHINDRA. Genom förebyggande arbete. Och genom att försöka lindra och läka när det förfärliga redan har hänt.

Hörde ni låtönskaren som kallade Musikhjälpen för "härlig ångest". Så smart tänkt. Ångest över det som händer många av våra medmänniskor runt om i världen, i kombination med all härlighet som händer i och runt glasburen.

Kärlek på blodigt allvar, tänker jag.

Så, in och önska fler låtar till MUSIKHJÄLPEN, vetja!

<3
/helena

ps Kommer ni ihåg förra året? När en kille/man var i buren och målade tavlor? Det var så kul att följa processen när han målade på det redan målade. Kommer ni ihåg att han köpte billiga - fula? - tavlor second hand? Jo, så var det. Han köpte sådana motiv som oftast bara blir kvar där ute. Sådant som ingen vill ha. Sedan målade han dit roliga saker utanpå det, så att säga. När han var på besök hos Musikhjälpen målade han på en landskapsmålning. Målade in julens superhjältar där. Stjärngossesuperheron. Tomtehjälten. Och Lucia. Tror till och med att Lucian förställer en av de begåvade Jankell-systrarna. De var ju också i glasburen och höll på med stand up, har jag för mig. Kan det ha varit Happy han målade av? Vi säger det, om inte annat för att det låter gladast. :) Lyckos den som lyckades ropa in den där sköna tavlan alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar