fredag 20 december 2019

Tomten jag vill ha en gren. En gran. Och en massa löv.


Mitt enda julklappstips i år - min enda önskan - att vi planterar fler träd.

Via Vi-skogen kan du till exempel ge bort fem träd för en hundring. Tänker mig att vi måste kompensera så gott vi kan för den massiva, livsfarliga skövlingen av regnskogen. Den som borde stoppats för länge sedan. Den som det är många som försöker stoppa as we speak.

Men ändå, trots att miljökämparna världen över kämpar och gör motstånd, är det svårt att veta vad man ska göra åt obegripliga politiska beslut som tas över huvudet på både kloka människor och syrerika trädkronor.

Jag tänker som vanligt att man måste göra något, något litet ändå. Fjärilens vingslag, ni vet. Vi måste vifta på vingarna så gott vi kan, varför inte önska oss några nyplanterade träd i julklapp?


Bilderna på den här stammen tog jag i höstas. Bildbevis på att det här med att fälla stora träd i våra stadsmiljöer inte längre kan vara lättvindiga beslut. Det var många som kämpade för att de stora träden skulle få vara kvar. Visst, självklart förstår vi allihop att stadsbilden är en kompromiss som måste fungera på många plan. För att vara trafiksäker och människovänlig och mycket mer. Själv är jag inte insatt nog för att ha en tvärsäker åsikt om just de här träden. Jag har inte helhetsbilden och kunskap nog i just det här enskilda fallet.

Men. De här träden, på den här gatan, i staden där jag bor, är ändå bevis på att trädens och övrig grönskas vara eller icke vara inte kan vara beslut som behandlas godtyckligt i den framtid som stavas miljövänlig på alla upptänkliga sätt och vis.

Så, låt oss önska oss en krona i julklapp. Ett par grenar. Ett helt och rent lövverk. Låt oss slå in en illgrön, klorofyllfylld stam av träd i glada, goda paket.

<3
/helena

ps Klicka in er till Vi-skogen och börja plantera fler träd genast, vetja!

Nu är det för sent att skicka gåvobevis via post, såklart. Fast det kanske bara är bra? Vi vill väl inte att träden vi planterar ska bli papper så där direkt ändå? Alltså, köp ett digitalt gåvobevis och skicka via mail. Skicka några gröna pixlar till de du särskilt önskar en ren och frisk gåva - en renare och friskare framtid.

Dessutom går det ju alltid att bifoga en egen bild på något trädigt eller trädlikt eller jättelikt trädslag, om man vill. Eller så lånar ni en bild av mig. Den här gröna kronan kanske? Eller de här två grantopparna som står så tätt intill och liksom verkar krama varandra? Eller det här kvinnliga trädet kanske vore något?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar