lördag 14 december 2019

Upp, upp från varma element


Vad är det med krukväxter? Vad är deras problem? De man vill ska leva och frodas, gör ju inte det. Och de man bara önskade dog, vägrar göra det. Kan krukväxter komma i trotsåldern?

Den här cyklamen till exempel, den vill inte dö, fast jag verkligen har försökt på alla sätt. Jag har vattnat den för mycket. För lite. Haft den i genomskinlig kruka, som den inte gillar. Klippt bort en massa blad, för att jag ville att den skulle se lite laidback och gles ut. Lite bonsai på svensson-vis.

Till slut var det bara ett enda blad kvar, som inte var gult. Då tänkte jag faktiskt slängt den, men nej, hej, den kan ju få stå så där och visa sitt enda blad ett tag innan jag slänger den. Och vad hände? Tja, den vände sitt enda blad mot den obefintliga solen och bestämde sig för att föröka sig. Nu har det enda bladet fått sällskap av typ åtta till. En ny liten bladfamilj är född.

Nu har jag fixat och trixat i köksfönstret och tänkte att den skulle få stå där ett tag igen. I en annan kruka. På ett fat på fot. Ett bra tips faktiskt, om man vill hindra sina krukväxter från att torka ut och få spinn och annan ohyra som lätt dyker upp i kölvattnet av den torra vinterluften. Ställ dem högre upp. Längre från elementen. Så här på ett läckert vintage-fotfat, till exempel. Nu kommer den säkert bestämma sig för att dö, bara för att jag tycker att det blev så fint.

:)
/helena

ps Det var två nonsens-inlägg på raken det. Snart kommer nog ett tredje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar