fredag 4 juni 2021

Alla dagar borde vara miljövänliga

Striden för mer miljömedvetenheten pågår ju intensivt runt omkring oss, på olika sätt. Här i den lilla staden där jag bor, Borås, förs till exempel kampen mot cigarettfimparna aktivt. Ett av de mest onödiga skräpföremålen. Ett av de mest slarviga, enligt mig. Bara att ha en liten fick-askkopp med sig. En sådan som du sedan tömmer varje dag - på ett brandsäkert sätt - i en större askkopp. 

Jag försöker. FÖRSÖKER. Att inte tycka illa om rökare, bara rökningen i sig. Men ibland är det svårt. Nu finns det inga ursäkter längre, alla vet att det är väldigt farligt att röka. Även för miljön runt omkring, tänker jag. Så många barn och unga blir passiva rökare utan att själva kunna göra något åt det. Och alla fimparna som hamnar direkt i jorden och grönskan sedan då?

Jaja. Det här skulle inte handla om rökning. Ingen idé att peka finger och hojta, det verkar ändå inte vara någon rökare som bryr sig särskilt mycket om varken sina egna, barnens eller jorden lungor. De kan väl i alla fall ta hand om sitt eget skräp? Det är väl ändå inte för mycket begärt? Fimpa i egen ficka, så att säga. Nog om det.

Imorgon är det Världsmiljödagen. Och även om alla dagar borde ha miljöns bästa för ögonen, är det ju ändå bra att ha en dag, eller flera, som påminner oss alla om klimatfrågans allvar och aktualitet. Gröna ögon måste vi ha varje dag, men ibland måste det gröna ljuset intensifieras för att agera blåslampa åt dem som fortfarande tror att jordens resurser är oändliga.

På egen planhalva, här hemma i Borås, anläggs det just nu en lång, grön park. En park som ska genomsyra, genomgå, några av stadens centrala punkter. Från en sida till en annan. (Från Rya åsar till Gässlösa, för er som känner till stadens olika delar lite grann).

Knäppt. Inte parken, den är ju en jättebra idé. En grön tanke som leder till bättre lungor i staden. Både för själva stadsmiljön och förhoppningsvis inuti oss invånare också. Knäppt. Att inte mannen och jag hade koll på när namnförslagen skulle lämnas in. Nu är till och med själva röstningstiden, med de fåtal utvalda slutförslagen, på väg att gå ut. Äsch. Vi som hade så bra förslag. Men jag tänkte att jag kunde lämna in dem till er i alla fall. Så kan ni ta hand om dem. 

Kanske till och med skratta lite åt dem. I alla fall åt mannens: Frisparken. Hur bra?! Hur bra som helst ju! Fotboll, som är en så stor del av stadens nutid och historia. Elfsborg och Norrby. Parken kommer dessutom sträcka på sig bland annat i just Norrby. Fri. Och spark. Fri att springa, cykla, gå. Fri att röra på sig. En extra spark i baken kan man ju behöva för att komma ut och röra sig, och det kan den här nya långsträckta parken verkligen bidra med, tänker jag.

Fri. Park. Fri. Spark. Frisparken! Hur kul? Hur bra? Bäst!

Mitt förslag då. Det är kanske inte lika kul, men ganska bra ändå, tror jag. Lite svengelskt. För att betona stadens mångfacettering och mångfald. Många kulturer har utbyte av varandra här. Många kulturer kommer gärna till Borås för att ta del av vårt utbud, våra utbildningar, våra skulpturer, vår energi och framåtanda. Bland annat. Så tänkte jag. Och så tänkte jag på återhämtning. För staden. För miljön. För våra lungor. För oss alla. Inte minst i dessa pandemi-tider behöver vi rekreation och återhämtning och vila. Både aktiv vila och annan.

Recovery. Eller Recovery Park. Eller Re:covery, kanske. Som i återanvändning. Recycle. Vad tycker ni? Låter ganska bra, va? (Eller låter det som en klinik för missbrukare? Nä. Eller?) Anyway.

Boråskännaren kan gärna lägga märkte till ry också. Ry, på slutet av order recovery, som i början på Rya åsar. Dessa gröna höjder som är en verkligt uppskattad grön höjdare bland stadens varierade utflyktsutbud.

Jaja. Vad är väl ett namnförslag inlämnat i tid? Det kan ju vara långtråkigt och trist och allt vad det är hon antyder, Askungen. Men det hade varit underbart att komma ihåg att vara en del av den här parken, mera aktivt. Nu har vi i alla fall röstat på de namnförslag som faktiskt kom in i tid, och som dessutom blev utvalda till slutspurten. Ett förslag var ju riktigt bra, tyckte vi. Fast kanske inte riktigt så bra som mannens. Eller mitt. ;).

Sköt om er.

<3

/helena

ps "Återställande, tillfrisknande, återhämtning, bättring". Några av orden som recovery översätts med i lexikonet. Känns precis som det vi borde göra, med jorden. Och med våra stadsmiljöer. Återställa ordningen på något sätt. Få djur och natur att återhämta sig, helst tillfriskna helt. Vi måste bättre oss. Få fjärilarna att vilja flyga mer och människorna mindre. Lite så. Drömma kan man ju alltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar