måndag 16 maj 2011

Homo ludens, en trevlig prick?


Hittade den här boken, Den lekande människan (1938),  idag när jag letade efter något helt annat. Låg i en hög med andra böcker, som också samlade damm. Jag har en sådan övertro på min ambitionsnivå ibland. När skulle jag läsa den här boken egentligen? På stranden?! I sängen strax innan John Blund hälsar på? Jag vet ärligt talat inte. Men framsidan är fin det är den och tanken att den lekande människan, Homo ludens (fiaspel heter ju ludo på engelska, måste väl vara sprunget ur latinets ludens då?) är grunden till all kultur är en härlig tanke. Eller hur?

När jag skummar lite så hittar jag ett par intressanta strofer på sid. 129, under rubriken Lek och vetande:
Begäret att visa sig som den främste yttrar sig i så många former som samhället ger möjligheter till. Man kämpar med varandra på så många olika sätt som det finns ting att kämpa om. Man låter den nyckfulla lotten avgöra, eller kraften och skickligheten, men också den blodiga kampen. Man tävlar i mod eller uthållighet, i konstfärdighet eller kunskaper, i skryt eller list. Ett kraftprov, ett arbete, ett konsstycke anges som uppgift; ett svärd skall smidas, eller det gäller att finna rim. Man uppställer frågor som det gäller att besvara. Tävlingen kan anta formen av ett orakel, ett vad, en rättsprocedur, ett högtidligt löfte eller en gåta. I alla dessa former är den i sitt väsen en lek, och i lekkvaliteten ligger den utgångspunkt från vilken man kan förstå dess kulturfunktion.

Helst av allt skulle jag vilja ha lite mer tid att leka, inte att läsa om att leka. Hm. Vi borde kanske alla leka lite mer? Jag ska försöka hinna läsa denna klassiker också, om inte annat så för att författaren verkar ha varit en så trevlig prick och framsidan är ju fin, det är den.
Johan Huizinga (1872-1945)
nederländsk kulturhistoriker och professor i Groningen och Leiden, är mest känd för sin kulturhistoriska forskning, med tyngdpunkt på senmedeltiden och renässansen, och för denna bok. Huizinga var en av samtidens stora humanister. Under 30-talet var han en skarpt uttalad antinazist och dog i tysk fångenskap.

så hörs vi alldeles snart.
:)
/helena


ps Snart är det SM i ps!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar