lördag 14 maj 2011

Lerin.Göken.

Foto taget av mig, på ett Lars Lerin-konstverk (beskuren) som finns på Borås Konstmuseum




GÖKEN
En gök satt och hoade i björken strax norr om huset. Den var så högröstad att jag först trodde att det var en operasångare som utförde en gökimitation. Förvånad såg jag fågeln. Stjärtfjädrarna rörde sig upp och ner för varje ton, som handtaget på en pump. Fågeln hoppade jämfota, vände sig om och skrek åt alla väderstreck. Sedan lyfte den och flög småsvärande över huset och långt bort i väster... Sommaren åldras och allt flyter ihop till ett enda vemodigt sus. Cuculus canorus återvänder till tropikerna. Dess tid i Sverige är över. Den blev inte lång! I själva verket är göken medborgare i Zaire... Jag är inte längre så förtjust i att resa. Men resan besöker mig. Nu när jag trängs in alltmer i ett hörn, när årsringarna växer, när jag behöver läsglasögon. Det händer alltid mycket mer än vi kan bära! Det finns inget att förvånas över. Dessa tankar bär mig lika trofast som Susi och Chuma bar Livingstones mumie tvärs genom Afrika.
/Tomas Tranströmer
ur Sorgegondolen


så hörs vi snart. hoppas jag. UPPDATERING Lördag; OBS! Detta är torsdagens inlägg, det nedanför är lördagens! Jag skulle bara gå in och redigera ett borttappat ord och när jag skulle publicera - igen, så ville tydligen blogger att inlägget skulle hamna på idag, förmodligen pga "det stora strulet" som var på fredagen?!
/helena


ps Oj, vad vardagen kan ta musten ur en och även flykten ifrån vardagen... Jag har inte hunnit titta till er, men jag har varit på utflykter ifrån vardagen och hittat skatter att blogga om. Så ge inte upp, många blogginlägg ligger i "pipeline". Både det blå, vit, röda och det med många bilder, som jag har lovat er OCH en massa andra trevliga verklighetsutflykter...

4 kommentarer:

  1. Men åååh, Tomas Lerin. Skulle kunna äga många av hans tavlor!
    Oh yes, de dricks ur ofta ;)
    Kram Cecilia

    SvaraRadera
  2. Cecilia: Hej där, vad kul att du tittar in! Snart dax för sköna svala sommardrinkar, smakar desto mer svalkande i coola glas. :)

    Ja, här har han verkligen lyckats fånga björkstammens "själ". Lars Lerin. Är Tomas hans okände, men lika begåvade bror? ;););)

    /helena

    SvaraRadera
  3. Jag ÄLSKAR Lars Lerin! (Iaf hans målningar) Skulle inte ha något emot en liten akvarell på min vägg, eller kanske en stor...Lite billigare och också mycket vackra är Rebecca Elfasts akvareller http://rebeccaelfast.com/. Jag har tre, men mycket vill ha me ;)

    SvaraRadera
  4. Ida: Jag har fortfarande inte kommit över att jag missade Lerins utställning förra våren, på Konstmuséet som bara ligger ett par kilometer ifrån min ytterdörr, Grrr. :(

    Tack, för konst-igt tips! Det uppskattas och skall kollas in så fort tiden finns... :)

    /helena

    SvaraRadera