fredag 21 juni 2013

Bland sagoväsen & solkatter


Visste ni att Johns riktiga sagoprinsessa hette Esther? Esther Ellqvist var vacker och hade långt, guldfärgat hår. Surprise liksom. 1906 gifte sig John & Esther.
 
 
" ... På långa skogsvandringar, aldrig utan skissblocket under armen, omsluts han av den småländska skogen. Han tecknar oavbrutet, samtidigt som hans fantasi flödar fritt och obehindrat. Det är i dessa stunder som John Bauers säregna sagovärld föds. ... "
 

Kan det finnas en bättre uppladdning inför den mytomspunna, magiska dagen och natten som vi har framför oss, än att sitta här och drömma om att åka till Jönköping?

Nä.

För där finns nämligen en hel massa samlad John Bauer-konst och just nu visar Jönköpings Läns Museum dessutom några av hans verk i nytt ljus. Det är konstnärsduon Lundahl & Seitl som har iscensatt Bauers bilder på ett annorlunda sätt;

" ... Med utgångspunkt i det moderna museets vita kuben-estetik har utställningsrummet besjälats med naturelement som följer dagens rytm. Ljuset rör sig som en sol över de vita uppskjutande väggarna som kastar skuggor in i galleriets skumrask. ... "
 

När jag tidigare idag fick ett städryck, visserligen ett ganska lamt sådant men ändå, så hittade jag den lilla loppade mappen med namnet Bauer på och då slutade jag förstås genast att städa och började ta några bilder istället. Mina bilder/foton är bara inspirerade av Bauers värld, ingenting annat.

Så nu är det stökigare än någonsin, strax utanför bild alltså. Men var gör det om hundra år? Hellre ett inspirationsryck här hemma än hundra städryck i skogen. Eller hur det nu var. :)


 " ... Genom utställningens form, ljus och ljud får besökaren en närmast kroppslig upplevelse av John Bauers konst. ... "
 
Försökte sedan hitta några datum ang. hur länge utställningen ska pågå, men det står bara att den pågår tills vidare. FRI ENTRÉ står det däremot överallt med stora bokstäver! Yes.

Här hittar ni den närmaste tidens program- och utställningsinfo i pdf-format. Ni som har egna små sagofigurer därhemma, i 3-8 årsåldern, kan bl.a. läsa om den specialuppsydda Sagogarderoben. Kläder skapade med inspiration från målningarna. Barnen kan, när de besöker museet, klä ut sig till troll, prinsar och prinsessor! Och jättar?

 :)
/helena


ps Läs nu lite mer om John Bauers alldeles för korta liv, konstnärsskap, tomtar & troll, och hans tragiska, dramatiska sista resa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar