onsdag 26 juni 2013

Ögon i öronen


När det nästan overkligt gröna landskapet flög förbi, långt ute på de små landsbygdsvägarna. Eller flöt förbi. För en sådan här sommardag känns det framrusande gröna som ett oändligt hav. Ett hav av grödor och örter. Ett - i hastigheten - oidentifierbart hav av betesmarker, träd, buskar, gräs och ogräs. Då tänkte jag. På att det skulle ha varit bra om man hade haft ett par extra ögon. För att kunna ta in allt. Insupa allt, som en efterlängtad kallsup. Som en varm kallsup. En varmsup?

Det vilar någonting så rofyllt över en färd genom det otuktade "livet på landet", det känns så okonstlat, så ärligt på något sätt. Och jag bara älskar det där opretentiösa, böljande landskapet! Hur det liksom intar hela ens pupill, då när bilen allt annat än, står still.

Fast sedan, när bilen faktiskt stod still en stund, så smög vi in på en Röda Korset-butik som hade rea på alla sina second hand-godsaker! Allt - utom kläder - var nedsatt med 50 %. När vi smög ut därifrån igen så hade vi fått med oss ett helt litet utflyktskit i ryggsäcksformat, ett par Lasse Åberg-bilder och två små hållare från Lindshammars glasbruk, allt för bara 30 kronor!

De två, rätt fina, tyska vaserna fick stå kvar. Den här gången. Men de var fina, i olika gröna nyanser.

Ryggsäcken med innehållande koppar, skedar och kniv var helt oanvända och de små hållarna i glas - för smörknivar eller bordsplaceringskort? - låg kvar i sin lilla originalförpackning. Och Lasse Åberg-bilderna - det var särskilt den ena som jag föll för - kan inte påminna mig att jag har sett just det motivet tidigare. Så finurligt, så kul, så som bara Lasse Å kan få till det!


:)
/helena


ps Ögonörhängena, de köpte jag en annan gång. I en annan välgörenhetsbutik. Tyckte de var easy on the eyes, så att säga. Och easy on the ears...

En siffra på baksidan av dem gjorde mig nyfiken och fick mig att nörda ner i en massa sidor om metaller. Och gissa om jag blev förvånad när mina tio kronors-örhängen visade sig vara äkta silver. ! Siffran 900 (tusendelar av silver) kan tydligen dessutom betyda att silvret är från äldre tider än 1900-talet. Kan betyda.

Här och här och här hittade jag olika typer av informativa sidor om silver och dess stämplar. Och här fann jag en hel del matnyttigt - i pdf-format - om olika ädla metaller. Pdf:en har visserligen nästan tjugo år på nacken, så en del av info:n kanske har blivit lite daterad vid det här laget, men om ni bläddrar er ända ner till sidan 30 så hittar ni historiska uppgifter som går tillbaka så långt som till 1200 - 1400-talen, tider när de tre kronorna, som sedermera kunde ses i den välkända kattfoten, återfanns på såväl riddarvapen som mynt. Kung Arthur sägs vara en av dem som hade de tre kronorna som symbol på sitt vapen. De riktigt gamla tiderna kan väl ändå inte ha förändrats så mycket, sedan 1995 menar jag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar