tisdag 8 januari 2019

A. Bio. Monica med C.


I dessa skolstartstider vill jag självklart bidra med mitt eget blygsamma vintage-ABC. Först med bokstaven som jag hittade och fångade med kAmerAn. A med extra pAtina på.


Sedan B, som i bästa Bergman och Bogart! Vet fortfarande inte om den här chokladen är god som i stort C. Men jag gillar verkligen plåtBurken som den kommer i. Morgondagens samlarobjekt? Jag menar, en gång i tiden har väl alla gamla, charmiga Burkar varit glänsande nya.


Till sist en av mina bästa bilder från förra året: Närbild på MoniCa, som egentligen ska skrivas MonICA, eftersom hon är Kvinnan i det sköna reklamparet från min barndom. Från mångas barndomar. Kan man säga barndom i plural? Jag bara undrar. För alla har ju trots allt bara en... Glöm inte det, kids.

Annars då? Jo, jag har plockat fram det nötta exet av Vill du läsa? Den med namnen Beskow och Siegvald på ryggen. Den med Den blomstertid nu kommer så hoppfullt nedplitad längst bak. Den är ju så rar. Lika rar som Mor, ni vet. Och Far ror förstås fortfarande som en hel karl, hur annars? Nej, nu skarvar jag visst lite, för det är faktiskt far som är rar och mor som ska rädda lillen från ormen. Så det så.

Mycket mellan pärmarna på läseboken med tryckår 1939 är följdriktigt förlegat på ett förlegat sätt. Annat är bara förlegat. Mycket är fortfarande bra, även om det inte känns helt fräscht. Sedan finns det allt det som står sig, som Elsa Beskows odödliga bilder. Även om Rått-Postens framsida triumferande skanderar att KATTEN ÄR DÖD.

När jag bläddrar den här gången fastnar jag mest för Fru Z och Herr Q.

"Du ser det gamla paret här!
Fru Z och herr Q det är.
De är så rysligt gamla så, 
man snart glömt bort dem båda två.
Förr skrev man ofta K med Q, 
och S med Z skrev man ju.
Men nu de finnas bara kvar
i några namn från gamla da'r.
Jag tror, jag såg dem allra sist
i namnet Zetter-qvist."

Hm. Jag tänker på han hockeyspelaren, som väl har hunnit lägga skridskorna på hyllan, men kallades inte han för Z? Eller Zäta? Zetterberg, hette han så? Zätterström? Nä. Hursomhelst finns det allt ett och annat Z kvar, även i våra postmoderna da'r.

Tänk, redan för 80 år sedan var det alltså förlegat att skriva K med Q. Även om ni måste hålla med om att ordet Qvinna gör sig extra fint med en knorr på!

:)
/helena

ps Det var dagens ABCD. Jag menar; det var dagens ABC det. Dagens ABC för min egen del innebär bland annat renskrivning av en text. Gott kaffe. Och en första titt på Filmfestivalens program med stort P. Tror bestämt att det släpps i stort sett nu. Men först ska jag repetera texten Till Lärarinnan! Den som börjar med att förklara att Vill du läsa? är ett försök att tillämpa den pedagogiska och psykologiska forskningens rön beträffande den grundläggande läsundervisningen. Och som vidare hävdar att den enskilda lärarinnan - allt efter sin individualitet, utbildning och erfarenhet - bör ha möjlighet att fritt utforma en personligt präglad undervisningsteknik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar