tisdag 29 januari 2019

Bokbord, lite bakom & lite framåt


Dricker C-vitamin med nariga fingertoppar mot den prickiga koppen. Bläddrar mig igenom en drömmande, blommig Antikbörsen från 2005.

Plockar undan. Fotar. Plockar fram. Fotar. Plockar undan. Funderar.

Kommer fram till samma sak som alltid; ingenting blir någonsin helt färdigt. Och allt är som det ska. Ingenting är ju någonsin helt ofärdigt heller. Ja, jag vet att ofärdig betyder något helt annat, egentligen.


Och mitt i alltihopa döljer sig en High 5 vintage! Minst.

Farmorsstolen & Farmorsstolen.

Den lilla barnstolen, som jag målade grön och skön en gång för länge sedan. Pappa satt på den när han var liten. Och farmor. Och jag. (Fast inte samtidigt...)

Korgstolen kommer från mannens sida av släktträdet. Den som var färdigklöst av Tippan långt innan vår egen svarta pälskling hann sätta sin välvässade klor i den.

Nu står de mest bara där. Och förvarar saker. Och ting. Och böcker.

Pallen, som kostade exakt ingenting på en välgörenhetsloppis som inte längre finns. Och hästskon, som vi hittade i leran en vacker dag. Och filten som har hamnat i limbo. Den fäller ju så, vitt ullhår liksom, vet inte riktigt var dess slutstation finns.


Minst en gång om året funderar jag på vad jag ska göra med alla mina, numera något daterade, inredningsböcker. Ska jag försöka skänka bort dem? Släpa bort dem till återvinningscentralen? Släng, bränn och glöm, typ. Eller använda dem i några av mina kommande kollage, kanske? Klipp och klistra. Eller bara låta dem ligga kvar där? På den lilla, gröna stolen?


Bara lägga tillbaka det snirkliga stekfatet överst igen, och låta stolen och bokhögen och fatet få utgöra världens enklaste och sinnrikaste avlastningsbord på en och samma gång?


Hm. Jag vet inte jag. Får nog ta och tänka på det ett tag till. Ett år eller så.

:)
/helena

ps Men en sak vet jag med säkerhet - att jag alltid kommer att behålla den första inredningsboken som jag fick. Junk Style. Med "Den nya inredningsstilen" som underrubrik. Minns att jag önskade mig den så högt och hett då, i slutet av 90-talet. Då, när det inte var så vanligt att man kunde läsa saker som: "skapa med fynd från loppmarknader och antikhandlare", på böckers framsidor. Vi kan väl avsluta med att läsa hela den beskrivande texten på omslagets innersida, den håller än, om man säger så:
"Att återanvända begagnade saker är ett både billigt och roligt sätt att inreda sitt hem på. I denna inspirerande bok finner du en mängd nya idéer om hur möbler, porslin, glas, köksredskap, tyger, koffertar, förvaringskärl och mycket, mycket annat åter kan tas i bruk - ofta på ett helt annat vis än det som ursprungligen avsetts. Med många ljuvliga färgbilder och en entusiasmerande fantasi ger Melanie Molesworth nya uppslag till allt från hur man kan inreda badrum, sovrum, arbetsrum och kök till olika sätt att arrangera belysningar och blommor.
Enkelhet, harmoni och personlig stil är nyckelorden för att skapa sig ett hem med trivsam atmosfär. Köp av lust och låt dig inspireras av dina fynd när du inreder, uppmanar författaren. Kanske är du samlare av ett visst 50-talsporslin? Eller har en svaghet för gamla emaljerade kärl? Låt det i så fall synas och ge dem en plats där du kan njuta av dem! Junk Style är inredningsstilen för vår tid - billig, miljövänlig och helt individuell."

/ur Junk Style
av Melanie Molesworth
med foto av Tom Leighton
översättning Anita Sandberg
Forum, 1998

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar