fredag 26 februari 2021

Sippor. Shirley. Stadsvapen.

Nej, jag gör inte sönder alla böcker. River inte ur en massa sidor så där bara. Även om det här flickporträttet av Ragnar Lindén gärna hade fått hänga på en vägg nära mig. Om det hade varit en riktig målning alltså, och inte "bara" en fin sida i en fin bok. 

Konstböcker är verkligen något som går att hitta där ute i andra hand, på second hand-marknaden. Vet inte hur många bra och intressanta konstnärsliv jag har kommit närmare inpå livet genom åren, med hjälp av en bara aningens tummad biografi eller en fortfarande relativt färgrik memoar. Hur många som helst, nästan. 

Den här boken heter: Ragnar Lindén berättar om sig och sin konst. (Och finns att köpa på Bokbörsen.se för den som är intresserad).

På det lilla - lagom rostiga - avlastningsbordet har de vintriga kottarna fått maka på sig. Här tronar nu två fårsaxar. Rostiga och fina, de också. Tycker de är väldigt uttrycksfulla i sin design, och så får de bli en tredimensionell påminnelse om vår lilla, storartade stads pågående 400-årsjubileum, tänker jag. Borås har ju två fårsaxar i sitt stadsvapen. Fast mina gamla second hand-fynd är förstås ännu snyggare, än de där stiliserade "skylt-ex:en" som syns överallt i och runt stan. ;). Så det så. 

Och så känns de ju lite som två fiskar också, som med lite fantasi kan bilda ett par fiskar i fiskarnas tecken, mitt tecken. 

Och fåren har ju en slags anknytning till högtiden som många redan börjat längta väldigt mycket efter, har jag förstått. Den där gula, kacklande, ni vet.

Och mer långsökt än så där blir väl sällan beskrivningen av en enkel vintage-dekoration? Haha. Nej, förmodligen inte. Men fina är de likväl.

Sköt om er.

<3

/helena

ps Det finns några kategorier av filmer som jag alltid dras till. Några teman som jag har svårt att låta bli, helt enkelt. Ett av dem är författare och skrivande. Det kan handla om något så simpelt som en thriller där en påhittad författare åker ut till en påhittad skrivarstuga på landet - och så börjar handlingen, i boken hen just skriver, hända på riktigt, liksom alldeles runt stugknuten. 

Fast helst ska det vara en aning mer raffinerat än så. Som i Shirley (2020). Med Elisabeth Moss i huvudrollen. Och vilken huvudroll sedan! Filmen bygger på en bok som i sin tur är inspirerad av den verkliga författaren Shirley Jacksons liv. 

The Lottery. Har ni hört talas om den novellen? Inte? Den är i alla fall skriven av Shirley Jackson. En av många spännande och skrämmande noveller (och romaner), som hon skrev under sin alltför korta levnadsbana. 

Se Elisabeth Moss och Odessa Young storspela i en intressant film, baserad på en intressant författares liv!

Bildspråket i filmen är fantastiskt! Vi var tvungna att skärmdumpa en massa hela tiden. Djur och natur och inredning och kläder och ägg (?!). Jodå, det var fullt av gula, inspirerande vårvindar bland filmens mer skuggiga rutor. 

Se Shirley, för mörkrets skull. Och för ljusets.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar