lördag 11 december 2010

Middag chez MonetMiddag eller lunch... Tro det eller ej, men den imponerande dukningen ovan är en helt vanlig!? söndagslunch, så som den kunde se ut hemmma hos Claude Monet & hans Alice. Lunchen serverades varje dag exakt kl 11.30.

Bilderna är hämtade ur boken: "Till bords hos Monet". (Franska originalets titel: "Les carnets de cuisine de Monet"). Även bilderna från gårdagen tease-inlägg :) Uppkorkat, är hämtade därifrån. (se inlägget nedan!)

Text: Claire Joyes
Förord: Joël Robuchon
Arkiv och rådgivning: Jean-Marie Toulgouat
Foto: Jean-Bernard Naudin
Arrangemang: Nanou Billaut

"Claire Joyes har skrivit många böcker om Claude Monet och har här haft tillgång till den store impressionistens gäst- och hushållsböcker och kan förmedla målarens förtjusning i god mat och hans förtrollande trädgård...."

I Sverige gavs boken ut av Bonniers(1990) med översättning av: Brita Ahlborg & Birgitta Östergren (recept)

Jag fann, såklart!, boken hyfsat billigt på auktion, ihop med en hel bibba andra Coffe-table books. Visserligen köpte jag boken i tron att det var en ren konstbok, om Monet, men jag blev inte alltför besviken på innehållet ändå. Många otroligt vackra fotografier från Monets hem i Giverny. Både ute i den magnifika trädgården, som inspirerade konstnären till så många blomstermotiv, bl a de så välkända näckrosbilderna, och även inne i huset, köket & köksträdgården strax utanför. Vidare innehåller boken autentiska fotografier från Monets egen tid, tagna på honom, hans släkt & vänner. Det som jag kanske tycker är det allra bästa med boken är de många fina arrangemangen av både mat och dukningar! I Monets anda, eller rättare sagt, i frun Alice och tjänstefolkets anda! Monet själv gjorde nog inte så mycket mer, i matväg, än godkände menyer och åt :), om jag förstått det hela rätt.

Här följer en lite mer formell lista över bokens innehåll:
Förord
Tidens smak
Ett bord vid sekelskiftet
Den runda salongen
Livet i Giverny
Hemmets själ
Florimonds köksträdgård
Monet och Alice, en livsstil
Familjens vardag
Utflykter och festliga luncher
Monets gäster
Recepten
Register

Jag tar mig inte tid att länka så mycket idag, men om ni söker på titeln, vet jag att boken går att hitta bl a på http://www.antikvariat.net/ och hos bokbörsen. Jag såg även en Tradera-auktion skymta förbi i ögonvrån...den var nog tyvärr avslutad, men det kan ju dyka upp en ny när man minst anar...Nä, inte min, jag vill nog allt behålla mitt ex. ett tag till. Det är så härligt att "mumsa på" allt ögongodis... Ja, det finns så klart en hel massa härliga recept i boken också, om man skulle vilja laga till något att mumsa på, på riktigt...

Smaklig (ögon)spis då, som man säger. Så...hörs vi senare!
/helena

ps. De översta bilderna på glasögon & glasögonfodral kommer INTE ur boken, de är mina egna, jag tyckte de passade så bra som boktipsillustration, just här, hos Monet! Det finns en liten, rolig anekdot runt det blommiga fodralet, men det är en annan historia...

ps 2. Glöm inte att gå in på FABRIKEN å kika på fler söndagsbilder!

4 kommentarer:

 1. Vilket fint litet glasögonfodral! Sånt skulle jag behöva. :)

  SvaraRadera
 2. Tack för dina rara ord hos mig!

  kram och god jul!

  SvaraRadera
 3. hejhej!!!
  härlig bok det där, den är liksom tidlös och inspirerar fortfarande!!!
  blomman du undrade om heter sophora!
  take care, varmkram lotten

  SvaraRadera
 4. Den boken har jag med! Tack för tipset, det var åratal sedan jag bläddrade i den!

  SvaraRadera