måndag 6 december 2010

Några praktiska råd i julstöket




En liten fågel viskade i mitt öra...att vad vi nu, så här en bit in i julemånad, behöver höra...är hur tusan vi ska göra...
Så varför inte ta' lite råd av & få lite tips från...en poet...



Några praktiska råd i julstöket
eller huru med slakt, korfstoppning m.m kan förfaras,
därtill en blygsam anvisning å grötrim

Man tager som vanligt vad man haver,
och vore det också en sko som skaver:
Med vänstra handen håller man skon
och plockar med högra ur skon en kalkon.

Sen tar man sin röda tomteluva:
Ur luvan plockar man fram en duva,
en fridens duva, stor som en höna:
Hon bär i näbben en kaffeböna.

Sen lyfter man på sitt gråa skägg
och plockar där fram ett nyvärpt ägg:
På detta ägget lägger man hönan,
kalkon, däremot, på kaffebönan.

Man tar åter skon och doppar i grytan
och genast samlar sig flottet till ytan:
Då kastar man också sig själv i spadet
och grisen skall stiga som nyfödd ur badet!

På grisen sätter man tomtemössan.
Sen går man i kammarn och hämtar bössan:
Av grisen blir korvar vid första skott.
Vid andra skottet blir grytan karott.

All gröt i karotten är kokad på mandel,
på idel mandel från Sjögrens handel.
Dock finns för såna som tror på skrömt
innerst i gröten ett risgryn gömt.

                                           Gunnar Ekelöf




Nu så känner ni Er säkert styrkta inför de kommande veckorna...
Vi hörs/
helena
ps. om någon är tillräckligt klok, gammal :) eller språkbegåvad för att förstå, den exakta innebörden, av ordet: skrömt, så hör gärna av er...



 

2 kommentarer:

  1. Tack för de tipsen , både jag o dottern skrattade gott. Kan behövas nu i all hysteri.

    Må så gott ! Betty

    SvaraRadera
  2. Gissar helt vilt på... skrömt= skrock.Neej...ingen aning faktiskt men rolig läsning innan jul.Gillar det där med att man tager vad man haver.
    Tack för din kommentar hos mig! kram *piah*

    SvaraRadera