lördag 25 december 2010

När juldagsmorgon glimmar


Julaftonsnatten avslutades med den traditionella, tv-sändningen av,  midnattsmässan i Rom, med påve Benedictus & co. Man behöver ju inte vara religiös för att uppskatta denna finstämda, högtidliga tradition. Böner, sånger, strofer. Mycket på latin. Mumma för en gammal :) humanist som jag! Tyvärr kommmer jag inte ihåg så mycket av latinet idag, men känslan för detta gamla utdöda språk finns kvar. Inte helt utdött inom den katolska kyrkan uppenbarligen.

Julafton har gått över i juldag... och han har kommit! Ikonen. Sonen. Den av Maria födda. Jesus. Mannen tyckte att Jesusbarnet i krubban, i Peterskyrkan, var lik "vårt jesusbarn"... Inte tvärtom då? Fniss. I alla fall  Min ikon, som ni ser, på bilderna är en kakelplatta!!? från Upsala-Ekeby. Dekoren målad av "elsi", står det i nedre högra hörnet. Jag har inte forskat i vem denna elsi kan vara. Kändis eller amatör? Ingen aning, men den pryder sin plats på köksbordet, under juldagarna!


Vill ni höra & se en helt bedårande version av "När juldagsmorgon glimmar"? Klicka HÄR! i så fall. Man förstår verkligen, att det där med att lära sig att spela stränginstrument, är inte helt enkelt... *ler*.

Jag önskar er en fortsatt bra Juldag, så hörs vi senare.
/helena

Ps. Om det händelsevis skulle råka kika in någon "baksidesnörd", en sådan här dag? Så tänkte jag avsluta med en bild, på just baksidan. Av kakelplattan, alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar