onsdag 5 februari 2020

Att välja det ratade


Några av mina allra finaste saker skulle aldrig kunna värderas i pengar - förstås. Så är det ju med allas våra affektionsvärden här i livet. Men jag tänker också på...


...det som inte går att värdera i pengar, alltså rent praktiskt. Det med nagg och krackelyr och andra så kallade defekter. Ett av mina högst uppskattade föremål - helt enligt hjärtevärmande värdering, inget annat - är ju den gamla fisktallriken. Ingrodd av fett är den. Oigenkännlig. Oanvändbar. Och därför också helt underbar! Bara som skådebröd numera.


Och så den allvarliga drottningen då - Sophia. En enstaka övergiven tallrik upphittad i en trave med blandad tallrikskompott. Hur fin?


Helt värdelösa föremål kan mycket väl bli dina högst värderade - ovärderliga - saker och ting.

<3
/helena

ps Förmodar att ni, liksom jag, lapar i er värme och sol och sommarregn och en salig blandning av prylar på auktionerna i SVT:s Auktionssommar. Skönt ju, att bara kunna sitta hemma i soffan och njuta av ett hejdlöst budande. Igår var det lite extra intressant för oss här hemma. Igår gick auktionen av stapeln både i närheten av min uppväxtort OCH relativt i närheten av där vi bor nu (Borås, som de flesta av er vet och har full koll på).

Den här veckans avsnitt utspelade sig i den gamla folkparken Bokskogen i Burseryd i Småland. Där förekom lokalt glas från Limmareds glasbruk, bland annat. Såg ni sockerruskan? Vilken gammal skönhet, va? Och kostar det så smakar det.

Lite kul att se några, för oss välkända, lokala auktionsrävar i publiken också. Vi funderade faktiskt på att åka till inspelningen i somras, men sedan var det så varmt och svettigt den dagen, och vi kände att det nog skulle bli så där jättemycket köphungriga auktionsbesökare som det också verkade vara. Här i vår bygd, i vår närhet, finns många verkligt antikkunniga och många handlare och inköpare av olika slag, därav de högre priserna och de många glada, haglande buden från den månghövdade och kunniga auktionspubliken.

Ett tips också, om ni har missat det, att titta på experterna och värderarna Maria och Mats spaningar i samband med auktionerna. Nio små, informationsspäckade avsnitt med fakta runt diverse vanliga, och mindre vanliga, saker som kan dyka upp på en typisk bondauktion/lösöreauktion. Länka in er direkt till auktionsspaningarna här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar