lördag 8 februari 2020

Hur många kattår är det?


Läser om Kirk Douglas begravning - att hans 100-åriga änka var där och sönerna och den vackra, berömda svärdottern. Och Steven Spielberg. Tänk att det finns människor som lever i 103 år numera, tanken svindlar.

1944. Året när Pelle Svanslös gav sig ut på äventyr. Idag kallas det nog inte äventyr. Idag är äventyr något annat. Något med bungy jump i. Något med fallskärmshopp. Något högt och svindlande. Och jag tänker återigen på tiden. På dess oändlighet. På dess snöplighet. På dess skröplighet. På dess vitalitet. På uttrycket: Att ha all tid i världen.

Vet inte vad jag vill med den här texten riktigt, den svajar och vajar och behöver mål och riktning. Men ibland är en mening så här bångstyrig. Ibland måste den få vara det. Orden måste få gå sin egen väg. Våga. Våga släppa trappräcket. Liksom växa upp och bli självständiga. Lilla a får ju plötsligt långa ben en vacker dag. A. Så där som tiden gör med oss. Får oss att växa och bli mer insiktsfulla, förhoppningsvis.

Äsch. Skit också. Måste gå och snyta mig. Och här vankas snart något som säkert skulle doftat gott om jag hade kunnat känna några lukter alls. Hör hur mannen kryddar väl och så, som om det skulle kunna hjälpa min stackars täppta näsa. Håhåjaja. Han är världsbäst och snäll, min man. Men min röda näsa är otacksam. Tur ändå, att maten upplevs god när den är fin att titta på. Och när man känner konsistensen. Kände faktiskt tungan krulla sig av sur dryck tidigare. Andra sinnen skärps när ett är försvagat. Vår fantastiska kropp alltså.

Snart ska vi titta på hästar på play. Och pussas lite. Nu när vi inte behöver oroa oss för att smitta varandra. Och jag ska skriva en dikt med ordet tidlös i, igen. Bara för att jag kan. Och har all tid i världen eller hur det nu var.

I år fyller den lilla boken om katten Pelle 76 år. Och jag tänker att sportlovet väl också borde döpas om till läslov. Alla lov borde heta läslov. Läsa bör man, annars...blir man dum.

:)
/helena

ps

Tidskapseln
full av frö
Sprider
drömmar och löften

Tidsmaskinen
låst och beseglad
Året du väljer är bara några andra 365 dagar än de du är van vid

Tidsperspektivet
ett fönster mot andras vardag
En festlig betraktelse över något banalt och invant och förgånget

Tidsaspekten
respekt för tid och rum
För frid och lugn och FANFARER OCH FYRVERKERIER

Tidlös
Laglös
Livlös
Kuvös
Allting börjar om igen

Vi har all tid i världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar