fredag 28 februari 2020

Kvalitetstid med Beethoven


Snön ligger fortfarande kvar, fast det gått ett par dagar sedan det föll. Och om man skärper blicken så att det nästan gör ont - då kan man se de finkornigaste flingor i luften där utanför. Som om de dammade där uppe.

Här nere på jorden sitter jag och tänker att idag gör jag lite tvärtom - hälsar på er innan jag greppar mitt block och min penna och börjar skriva dagens ord. Ibland blir de många och långa, ibland ett exklusivt fåtal. Kanske bara en ö eller så. Eller en å. Eller äh, skit i det. Lite så.


"The single greatest thing about music is that there is nothing material about it"
/sagt av Igor Levit i Kulturnyheterna (i onsdags tror jag att det var)

Och så är det ju, åtminstone nuförtiden när det inte behöver kosta skjortan att köpa en minisynth och börja spela. Förr var viss musik förbehållen överklassen, för att inte säga enbart hovet och deras entourage. Idag kan visserligen fortfarande inte alla skaffa sig en flygel bara så där, men nästan alla, många i alla fall, har tillgång till att lyssna på all typ av musik.

Musiken har blivit mer demokratisk, skulle man kunna säga. Och ingen behöver vara rädd för att inte förstå, tänker jag. Det är bara att sätta på symfoni nummer nio och blunda och sväva bort i tanke och kropp. Eller lyssna intensivt på varje not, varje skiftning. För det demokratiska innebär också att Du själv bestämmer hur just du vill lyssna.

Annars då? Jo tack, det rör på sig. Mannen spelar och sjunger tillsammans med funktionsvarierade och äldre som vanligt, och fyller på i arbetstid med att vikariera som lärare. Den här veckan har han träffat fyror och sexor och sexåringar. Kidsen verkar gilla mannen. Och hur skulle någon kunna låta bli? (Undrade hon helt opartiskt). Någon go unge undrade till och med något i stil med om han inte kunde bli deras originelle lärare. Haha. Tror hen menade ordinarie. Men originelle sammanfattar ju egentligen det här med mannen på ett alldeles utmärkt sätt. Och jag lär mig saker här vid sidan av, när mannen berättar om lektioner och prov och så. Måste till exempel läsa på lite om det här med oljesand, har noll koll där. Har ni?

Nähä. Dags att greppa penna och papper. Tittar nog in hit lite senare, kanske med något blomstrande. Eller imorgon.

Vad ska ni göra i helgen då? Vi ska lyssna på Beethoven. Fira honom lite extra. Lyssna på välljudande luft, som den modige pianisten Igor Levit uttryckte det.

<3
/helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar