fredag 7 februari 2020

Jag vet vad jag väljer, varje dag i veckan.


"... I dagens fungerande demokratier har människor färre anledningar än någonsin tidigare att frukta epidemier, hunger, våld eller förtryck. Trots detta sprider sig rädslan i demokratins kärnländer, och med den pessimismen. I Sverige anser över hälften av medborgarna att samhället utvecklas i negativ riktning. I USA är det bara 13 procent av de vuxna som tror att deras barn kommer att få det bättre än de själva har haft det. Rädslan för våldsbrott har ökat utan att våldsutövningen i samhället har tilltagit. Två av tre amerikaner är rädda för att drabbas av terrorattentat - trots att det är större risk att dö av en fallande möbel.
Pessimism och rädsla är liksom hopp och framtidstro känslor som kan manipuleras och utnyttjas politiskt. Vid sitt installationstal 2008 talade Barack Obama om styrkan i det amerikanska samhället och att väljarna 'valt hopp framför rädsla, samling för en sak i stället för konflikt och osämja.' Hans efterträdare Donald Trump menade snarare att amerikanerna hade all anledning att vara rädda och uttryckte lakoniskt att 'den amerikanska drömmen är död'.
Västvärlden står nu inför valet mellan dessa två politiska riktningar: hoppets eller rädslans. ..."
"... Nyhetsmedier måste se till att de genom att fokusera på samhällets olyckor inte bidrar till att göra rädslan och oron permanent. Vi ska sakligt beskriva och diskutera de problem vi står inför utan att skrämma och överdriva.
Vi måste utveckla och stärka demokratin så att fler upplever att de har makt att påverka sin vardag och känna sig delaktiga i samhällsbygget. Vanmakten är den främsta av rädslor. ..."
" ... Framför allt måste vi med demokratin återskapa en känsla av samhörighet. Det kräver att politiken kan formulera visioner som ger hopp inför framtiden och som bidrar med gemenskap. ..."


/från texten Rädslans politik av Daniel Lindvall
hämtad ur Handbok för demokrater
redaktörer: Ola Larsmo, Sverker Sörlin och Elisabeth Åsbrink
Natur & Kultur, 2018

Måste bara få delge er hans - Daniel Lindvalls - kloka efterord (till sin egen text) också:
"... Alla kan bekämpa rädslan. Var alltid kritisk när du läser sensationella nyheter som sprider skräckbilder, och fråga efter fakta. Erkänn äkta oro, men bekämpa falsk. Värdesätt gemenskaper såsom föreningsliv och mänskliga möten. Försök sprida trygghet, det gör också dig själv tryggare."


<3
/helena

ps Hopp. Hopp. Hopp. Och skutt på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar