torsdag 8 juli 2021

Gröna insikter. Och utsikter. Och insekter.

Ljust ute, ljust inne. Varför i hela friden har jag lampan på då? Mitt i allt detta sommarlätta och ljusa? Jo, för att jag fotar lite roliga grejer, framåt. Och där ingår både ljus och en av ljusets vackraste bieffekter - skuggspel.

Tänkte flyga in till er med ett och annat grönt tips, medan jag tar en paus i väntan på rätt ljus. Och rätt skugga.

Plocka in fjädrar och smycka en och annan övergiven ljuslykta. Det gör jag. En bra grej med att skatorna verkar bråka med varandra ibland. Eller ofta. Nej då, det är väl inget bra med att de fajtas, revirmarkerar eller vad de håller på med, men det lämnar en del vackra spår. 


Jag brukar hitta en och annan grön/blå/svart fjäder att plocka in. De ligger ju där överblivna i gräset bara. Försiktigt förstås. Så att man inte får fågelloppor eller något värre med sig in. Jag brukar lägga fjädrarna i en plastpåse ett tag, innan de får komma in ordentligt. Liksom i en slags karantän. Sedan är det bara att smycka alla vintage-ljuslyktorna, eller vad ni nu har som ni vill smycka med något så himla fint, naturligt och fjäderlätt.

På tal om att ligga överblivet. Där ligger de bruna tygerna - fortfarande - och väntar på åtgärd. Should they stay or should they go? Jag vet inte ännu. Men de är ganska snygga där de ligger så länge, i sin korg. Eller hur?

Här kommer ett grönt tips till. Det smartaste. Som säkert många kloka återbrukare har tipsat om före mig. De här gamla insektsinsamlarna. Vackra glasbubblor, med ett väl makabert syfte för min smak. I de uppsvängda, insvängda insidorna fyller man upp med något sött och klibbigt, som jordgubbssaft, där ska de små aningslösa flygfäna lockas att flyga in. Där drunknar de. Ni hör ju - makabert. Och hjärtlöst. Bättre att ha myggfönster i, eller myggardiner. Ute får man väl fly eller fäkta bästa man kan, tänker jag.

I alla fall. Utan sin kork, som ska sitta längst upp och hindra den lilla flygaren från att hitta ut från sin fälla, blir insektsbubblan en utmärkt vas. Bara att fylla upp med vatten i behållaren och sticka ner en och annan stjälk där på sidan. Sedan kan man ju sticka ner något som inte behöver vatten i mitten också. Jag tog bara en lång och lite vedartad kvist som blev över. Det gör liksom inget om de fräscha bladen på den torkar, tänker ändå bara behålla själva "stammen" sedan. Den är så brun och snygg och höstig. Och höstfärger är ju det jag gillar allra bäst. Även om grönt är favoritfärgen nummer ett. Men, gärna lite murrigare höstgrönt, om jag får välja fritt.

Sköt om er.

<3

/helena

ps Varför finns det människor som matar fåglar i tättbebyggda områden? Jag bara undrar. Själva har vi ett litet mini-fågelbad, mer som en vattenskål för små vingprydda vänner (Även om en och annan mås verkar tycka att den också behöver hjälp med vätskebalansen, fast de har en väldig flygkapacitet och kan ta sig till närmaste vattendrag hur lätt som helst). 

Bra att ha ett litet vatten-fat till hands i trädgården, för fjärilarnas och småfåglarnas skull. Men snälla, mata inte fåglarna i bostadsområden! Särskilt inte sommartid, det behövs verkligen inte då. Fåglarna mår inte så bra av det heller, de bör inte käka så mycket människoföda. 

Om man låter dem vara hungriga hjälper de ju gärna till med att fånga upp de eventuellt överflödiga insekterna. Dessutom på ett betydligt mer naturligt sätt - än genom att dränka dem i saft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar