fredag 16 juli 2021

Vad tänker djuren?

Vi läser om älgar som flämtar och drar efter andan - av den ökande värmen. Men jag tänker att de borde dra efter andan och flämta ljudligt - åt oss människor. Och då menar jag inte bara älgarna förstås, utan alla djuren.

Det är svårt att låta bli att undra om de tänker: Jaha, där ser man, börjar ni äntligen agera nu - NU- nu när allt håller på att svämma över och brinna upp - samtidigt. 

Sitter fågeln där på sin gren och lutar huvudet så där tankfullt åt sidan och säger till närmsta granne på nästa gren: Jaså. Det är till att fatta nu. Det är dags att verkligen få panik. Fast vi har flaxat och kraxat länge åt er nu. Ändå har ni bara fortsatt med er Happy-Go-Lucky-politik. Ändå har ni bara vänt på huvudet när det börjat osa katt. Bara blundat när öknarna har tagit plats och brett ut sig. Blundat för avverkningen av urskogarna, när ni borde gråtit ikapp med regnskogens snabbt minskande takt.

Hållit för öronen, har ni också gjort. Hårt hårt i flera århundraden snart. Väckarklockorna har ringt och ringt. Väckarklockor i form av medvetna, bekymrade människor som sett vad klimat-klockan var på väg att slå långt innan den började ringa konstant i våra öron. Tänker de så, rådjuren, när de tittar upp från sitt betande när en bil rusar förbi? Undrar varför människor bara har snoozat och snoozat och snoozat förbi alla alarm som har ljudit genom tid och rum och gläntor och våtmarker?

Har snäckorna någonsin fått hålla för öronen? Har de sluppit havets missnöjda brus genom alla plastsjuka vågor? Har snäckorna någonsin skickat galna twitter-meddelanden till ambitiösa, samvetsgranna - livrädda - ungdomar som gör precis vad de kan för att få en försoffad vuxenvärld att lyssna och agera? Har snäckorna tänkt att ungdomarna inte ser tillräckligt glada ut, och att de bara snackar skit?

Tänker hästarna bättre sent än aldrig? Eller vill de bara få ha sin hage ifred, bara få chilla lite. Relaxa, från oss människor. De kanske bara vill vara lite happy ett tag till, innan vi människor har lyckats konsumera sönder världen helt? De kanske bara vill få tänka lite grönt en stund till. Bara stanna där mitt i spenaten, längta efter vett och sans och balans mellan elementen? De vill kanske också sila mygg och slänga lite nonchalant på manen och bara beta vidare? Och undra, undra, undra vad f-n vi människor håller på med.

Sköt om er - och er del av den lilla, kämpande planeten.

<3

/helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar