onsdag 7 juli 2021

Smile. See. Hear.

Hej på er. Sitter här den här historiska dagen och kladdar vidare, samtidigt som jag har sändningen från live:en i riksdagen på. Bla bla bla. Det är lite av det jag hör från höger och vänster, men det kanske mest beror på att jag inte lyssnar så noga. ;)

Tillbaka på ruta ett, som jag i och för sig tycker är en hyfsat okej ruta, men vilken cirkus för att i princip komma tillbaka dit där vi startade. 

Tycker mig ändå se att alla ser sig själva som vinnare, lite som vanligt. I mina ögon är de som tar fighten mot rasism och högerpopulism alltid vinnare. 

För att vinna väljarnas förtroende måste man se alla. Inte blunda för de problem som finns. Jag har själv fått höra att jag blundar för de problem som finns, att det är på grund av de problemen som det högermassiva blocket har så stort stöd som de ändå har. 

Men det är fel. Jag blundar inte. Inte för någonting. Jag ser ett bra land som kan bli bättre, som någon (annan) klok person uttryckte det.

Hårda ord och godtyckliga generaliseringar är inte rätt väg framåt. Jag hör alla de skötsamma människor som blir utsedda till syndabockar för de brott en minoritet av människor ägnar sig åt. Det är inte okej att blanda ihop vanligt ovanligt hederligt folk med brottslingar! Jag har skrivit det många många gånger och är beredd att skriva det många många gånger till. Fast det vore skönt att slippa det. Det vore skönt att slippa generaliseringar. 

(Och det vore skönt att slippa tänka på att en person som har blivit invald demokratiskt i vår riksdag åkte ut i världen för att dela ut flygblad där det stod att Sverige var - är! - fullt. På allvar. Helt seriöst gjorde en folkvald person något så själviskt, okritiskt och skrattretande. Och. För konsekvensens skull. Varför åkte Herr Å själv tillbaka hit i så fall, när flygbladen hade tagit slut, menar jag? Hm. Hur kan det komma sig att just han får rum i det här korta, trånga och folktäta landet då? Jag bara undrar? Hur kan det komma sig att han får ta så mycket plats, när han själv inte håller livshotade människors liv högre än han gör? När han inte håller den livsviktiga rätten att söka asyl högre upp på agendan? Jag bara undrar? Och undrar och undrar.)

Sluta se på människor som godtyckliga grupper! Se individen. Se potentialen i varje individ. Se utvecklingen hos alla unga. Se på barnen. De bråkar sällan så mycket i sandlådan som de vuxna gör. Varken i sandlådan eller i riksdagen. Sandlådan - Riksdagen. Hm. Same same?

Sköt om er.

<3

/helena

ps Tre bilder. Skapade idag. Till er. Smile. See. Hear. Min motsvarighet till aporna som håller för mun, ögon och öron? Ja, kanske det. 

En motsvarighet som är en motsats: Dra lite på smilbanden åt alla dina vänligt sinnade medmänniskor som gör så gott de kan, så ofta de orkar och kan. Se allt som förenar oss. Hör. Hör kören av ambitiösa röster som finns där ute. En kreativ kör som vill åstadkomma underverk för miljö, natur och kultur, bland mycket annat. 

Blunda inte. Le. Se. Och hör fåglarna drilla. 

Blunda inte för rasismen. Gör din röst hörd, höj den för alla människors lika värde, rättigheter och skyldigheter. Hör på. Hör upp. Hör. Hör, bara hör. Och gör skillnad. 

And don't forget to smile once in a while.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar