fredag 30 juli 2021

Plåtar. På väggen. Piggelin.

En katt. Såklart att jag var tvungen att plåta den. Kameran riktigt hoppade och log, när den fick något så mjukt och fint i siktet, kändes det som. På Hässleholmen bor den, den lilla kissemissen, strax bakom biblioteket och aktivitetshuset Hässlehuset. Tycker det ser ut som att den trivs där, kanske känner den doften av pizza sprida sig från den öppna dörren strax nedanför?

Ser ni mannen? På väg in genom en annan dörr där borta? På andra sidan torget går han in för att köpa ett par svalkande små isglassar till sig och sin tjej, förlåt, jag menar förstås tant. Piggelin. Finns det något godare? Jo, det gör det säkert, men en het sommardag känns det som att den lilla frysboxklassikern kan vara den godaste isglassen i hela världen. Håll med om det.

Där är han ju! I lite större format, beundrande storartad street art. Känns som att världens väggar håller på att bli färggladare, ja, gladare helt enkelt. Kanske har det varit så väldigt länge i världsstäderna, men i småstaden har det inte vunnit storskalig mark - väggutrymme - förrän på senare år. Även om Borås var ganska tidigt ute med konstnärlig street art i större volymer. Som ni bland annat har kunnat se och följa på en blogg nära er genom åren.

Graffiti. Street art. Väggkonst. Gatukonst. Muralmålningar. Alla orden gör en ju glad. Jätteglad. Häpp!

Sköt om er. Och njut av konsten att njuta av konst.

<3

/helena

ps "Nyfiken på koncept för skapande skola inom ny offentlig konst med inspiration från urbankonst och graffiti?

Vi arbetar utifrån vår egen metod för att göra konsten tillgänglig och uppmuntrar deltagarna att släppa lös kreativitet på ett spännande sätt som tilltalar alla...

...Genom att uttrycka sig bildligt i storformat kommer många möjligheter att tänka större inte bara i format utan också kring samarbete och läroprocesser. ..."

Raderna är hämtade från Streetcorners sida. Deras signatur - eller ska vi kalla det tag? - står bakom den stora, färgglada katten. På deras hemsida (streetcorner.se) finns bland annat information om deras arbete på skolor. Ett talande, målande arbete som syftar till att göra skolmiljö och omgivningar roligare, mer intressanta - och locka fram kreativiteten och samarbetsförmågan hos barn/ungdomar. 

Vem som har gjort den andra målningen är jag osäker på, lyckades inte se någon/några som satt sitt namn på den. Kanske är det ungdomarna själva i samarbete med Streetcorner? Jag vet inte, hittar som sagt ingen info om den glada målningen på baksidan av livmedelsaffären vid torget, som ni ser väl valda delar av ovan.

I vilket fall som helst läser jag på Borås stads hemsida om både skoltermins- och sommarlovsarrangemang med nämnda Streetcorner. I år verkar de ha insett hur regnigt Borås är. Eller? Haha. Det där är ett ständigt och hett omdebatterat ämne här i trakterna, men visst regnar det en del. Tur att man gillar regn, i lagom mängder. Då syns ju dessutom rainworks.

Anyway. Någon som har hört talas om rainworks? Borde kanske skrivas med stort R? Det är tydligen en stor grej world-wide. Att skapa konst som bara syns när det regnar. Kul grej. Med vattenavvisande spray. Allt började visst i Seattle, en annan stad vars gator ofta är blöta, enligt uppgift. Namnet Peregrine Church dyker upp som föregångsperson. Någon mer som gillar rejäla regnmängder, får vi förmoda. Och att glädja sina våta medmänniskor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar