tisdag 19 oktober 2021

Från korvdräkt till pumpa - om läsglädje & smarta lärare

Tror det var en riktigt varm dag, i början på terminen. Jo, det måste det varit. För de skulle vara ute och ha vattenkrig. Ett snällt krig, med sparsamt med vatten, får man hoppas. Läraren hade också lovat att vara korv. Va? Jo, hon skulle ha korvdräkt på sig, en hel skoldag. Och ni kan ju tänka er vilken uppoffring det måste ha varit, en av de varmaste dagarna alldeles i början på höstterminen.

Vad pratar jag om? Om en bra och kul och engagerad lärare såklart. Bara en lärare kan väl vara så smart, så hen utlovar både korvdräkt och vattenkrig på skoltid om. Om. Ja, om vad då? Om eleverna klarade av att läsa si och så många boksidor under sommarlovet. Hon hade helt enkelt givit sina lågstadieelever en utmaning de inte kunde motstå. Och på köpet blev de både smarta och rika, kan man tänka. Ordrika. Kloka som böcker. För böcker - flertalet åtminstone - ökar på våra hjärnceller. God läsning höjer vår kapacitet för att förstå vår omvärld, både den omedelbara och den en bit bort.

Så jag tänkte bara tipsa några andra smarta lärare där ute, eller föräldrar, eller mor- och farföräldrar kanske, eller vem som helst som vill få barn och unga att hitta till läsglädje och läslust, snart är det ju höstlov, eller läslov som vi kallar det numera, och då kanske någon skulle kunna våga sig på att utlova någon annan kul sak, om, om barnen lovar att läsa ganska många sidor i relativt många halvlånga böcker, eller så.

Pumpa-dräkten på då! Eller det kanske inte känns så lockande att se en lärare tränga sig fram i korridoren iklädd orange dräkt så där en stund efter Halloween och allt? Om utmaningen ska ske under själva höstlovet alltså. Hm. Kanske får bli nisse-dräkten då istället? Eller så kan man ju klä ut sig till vilken nisse som helst bara. Eller nissa.

Eller gran. Eller varför inte klä ut sig till ett litet barn? Det skulle säkert de små tycka var jättekul. Att se en vuxen tulta runt som en liten unge, på knä och allt. Med snuttefilten i högsta hugg. Och napp. Kul idé, va? 

Ja, vad gör man inte för att få barn och unga att börja läsa mer? Allt. Allt måste vi göra, inom rimliga gränser. För läsningen är nyckeln till så mycket: Språk, medkänsla, samhörighet, fakta, känslor - dina och andras. Bland mycket annat.

Vi får inte glömma glädjen, den glädje du känner när du sakta, ord för ord ibland, lär dig att uttrycka och förmedla vad du vill och känner med hjälp av ett större ordförråd. En ordglädje som smittar. På ett bra sätt.

Heja alla smarta - och hyperventilerande, överhettade - lärare där ute. Ni är bäst!

Sköt om er.

<3

/helena

ps "Jag ska nog ge den till mitt barn". Jag tror det var en tioåring som sa så. När mannen frågade om boken han just läst ut, som han fått av oss (via vår vän bokrecensenten). Mannen frågade om han skulle spara och behålla den, eller ge den till någon annan/kompis. Så kan det gå, när man ger någon en bok. Läsglädje, mina vänner. Bra grej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar