måndag 25 oktober 2021

Reste till Tibet, utan att röra en vinge eller fena.

Ett litet steg i rätt riktning för människan och naturen - att återanvända allt det fina som redan finns där ute.

Tibet, från Gefle. Tillverkat på 1930-40-talen. En dekor vi möter relativt ofta på second hand-marknaden. Måste varit en omtyckt gasell - eller vilket hjortdjur det nu är - redan när det började springa fram för så pass många år sedan, med tanke på antalet som verkar vara relativt välbevarade fortfarande.

Vet inte varför jag aldrig loppat, ropat in, köpt en sådan här liten skön naturscen förut. Kanske har jag tyckt att den varit lite för brun bara? Lite beige? Fast den är ju allt annat än det. Älskar det enkla och ändå så livfulla i både mitten och runt kanten. Allt passar så bra ihop.

Tycker om att upptäcka något jag aldrig sett, även om jag studerat alltihop noggrant förut. Fiskarna i bäcken, de är nya för mig, även om de simmat där i mer än åttio år nu. Tala om leklust. Fast det ser ju inte ut att vara lax, va? Några andra glada fiskar är det ju. Randiga och glada.

Lite skavd, lite sprucken. Sådant som tillhör livets gång och tidens tand. En enda tallrik bara. På Myrorna. Precis vad jag vill ha - det lite udda och överblivna. Övergiven, för mig att hitta och ge ett nytt hem. Som fisken i vatten, hoppas jag att det lilla fatet ska trivas här hemma hos oss.

Sköt om er.

<3

/helena

ps Om ni inte är alldeles slut efter en mycket intressant - men utmattande - klimatdiskussion i SVT:s Agenda i kväll, så kan ni ju ta del av del ett och två i min egen lilla vintage-saga den här helgen. Bara att länka er bakåt en kort bit. Hit. Och dit.

Det är inte lätt det här med nödvändiga klimatsatsningar och högt satta miljömål. Ens inlärningskurva blir ibland så brant att det känns som om hjärncellerna håller på att bestiga ett berg. I Tibet, eller nåt. 

Önskar bara att mer handlade om mindre. Att överkonsumera mindre, och (åter)använda det mer - och längre - som redan finns. Minskad produktion och konsumtion. Då behöver vi inte vända ut och in på både hav och land och våra stackars överinformerade huvuden för att hitta mer energi. Förnybart och klimatsmart måste vi naturligtvis ha. 

Men om vi minskar våra avtryck i form av att alltid behöva så mycket nytt, nytt, nytt vad gäller framförallt sådant som kläder, bilar, vitvaror, inredning och teknik, då kommer det göra skillnad. Så är det bara. 

En liten skillnad är också en skillnad, oavsett vilken del av världen du bor i. Och om alla bär sin tesked full med skillnad, då blir det snart ett helt containerfartyg som kommer lastat med verklig skillnad. Eller hur? Det fattar ju minsta djur. Och amöba.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar