onsdag 13 oktober 2021

Här hemma - lampfloran blomstrar

Jag tänkte att vi skulle titta vidare på hemmets lampor. De är ju en ansenlig mängd, som många av er säkert vet. Och hur kan nu det vara miljövänligt? Inte alls förstås, om man inte ser till att inte ha alla på samtidigt. Någon gång per vintersäsong låter jag allihop flöda, för att få en gnutta mysig ljusterapi, när mörkret känns som mörkast. Fast jag gillar ju mörkret, därför låter vi de flesta av lamporna vara släckta för det mesta. Men vi alternerar gärna, skiftar mysiga hörn. 

LED-lampornas intåg har ju verkligen bidragit till energiåtstramningen i våra armaturer, tur det. Och det går bra att använda den nya typen av "upplysning" i de flesta lampor av äldre snitt, bra grej. Tycker det är fint att bara ha en lampfot med en liten led-måne i så här också, särskilt om man ser till att färgen på ljuset drar åt de varmare tonerna. Kall lampa, men varmt sken.

Varmt och gult som självaste solen, kanske?

Det nya nu - som inte alls är nytt för oss här hemma - är ju att hitta nya användningsområden för det man redan har. Som den här adventsstjärnan. Förra året satte vi upp den på den här dörren, minns ni? Ovanför en grön gran, satte vi den.

Vi skar ut en bit grön tapet och fäste upp som en triangelformad gran här. Sedan, när juletiden verkligen dansats ut, då ville vi inte ta ner stjärnan igen, så den fick vara kvar. Förvandlade den med tankens kraft till stolstrålar, och med hjälp av en guldfärgad vintage-ram till en slags installation. Blir väldigt mysig att tända där, både i köket och i sovrummet. Ett mys som det svänger om, som i svängdörr. Fast det bara är en helt vanlig dörr.

De flesta av våra lampor är inköpta second hand, både fötterna och skärmarna. Så bra - gammal hederlig S-märkt kvalitet på det mesta med vintage-stämpel där ute på begagnat-marknaden. Gäller bara att se till att elektroniken i dem är av säkert snitt. Byt ut gamla, torra och uttjänta kablar och sladdar. Och se även över kontakter och strömbrytare, vid behov. Låt en elektriker bedöma och förädla dina nyinköpta äldre armaturer, för säkerhets skull.

Snart dags att tända kruk-lampan då. Kommer ni ihåg att jag bara skar ett hål i en vintage-kruka som jag tröttnat på? Och trädde sladd och så igenom botten? Sim-sala-bim bara, så var det en lampa som jag gärna hänger med hela hösten och vintern!

Men vackra höstdagar, när solkatterna leker tafatt med de färgglada löven utanför, behöver den inte tändas förrän sent, än så länge. Grön och skön hänger det återanvända ytterfodret/lampskärmen i köksfönstret och sprider sin mysiga glans där - och lyser liksom upp, även när det är ljust och den är släckt.

Det var det, några fler av hemmets ljuskällor. Är vi klara nu då, undrar ni? Nu kan det väl inte finnas fler lampor i ett så litet hem? Haha, säger jag bara. Vänta ni bara, det här är ju bara toppen på vintage-lamp-berget, vet ja.

Sköt om er.

<3

/helena

ps Här hittar ni några fler lampor som jag visat er nyligen. Och sedan kan ni klicka här också, om ni inte kan få nog av upplysning, menar jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar