tisdag 23 juli 2013

Att komma in i garderoben


När min mamma var i utrensningstagen för ett tag sedan frågade hon mig; - Vill du ha din gamla dockgarderob? - Finns den kvar?! undrade jag. - Ja, jo det tror jag nog att jag vill, fortsatte jag förvånat.

I mitt minne var den betydligt mindre och röd och utan något speciellt motiv. Vilken tur att minnet sviktar ibland - för gissa om jag fick en glad överraskning när den såg ut så här! Med värsta skönaste retro-babe:n utanpå. Och hunden som också är så gullig. Kul att det är just en pudel, de är så stilistiskt snygga! Jag gör gärna en hel pudel när jag kapitulerar inför det här fina motivet! (Vet ni förresten var det uttrycket kommer ifrån? - om inte kan jag rekommendera en läsrunda inne på wiki's Pudel-sida. Maken till välgjord och genomarbetad artikel har jag aldrig skådat! Mumma för Pudel-lovers!)

Fast egentligen handlar det inte om någon hund, utan om en häst. Osby-hästen. En liten lokalt producerad trähäst som blev BRIO:s allra första leksak 1907.

Läs gärna mer här om historien som börjar redan på 1800-talet med en pojke - Ivar Bengtsson - som upptäckte att han var bra på att sälja spånkorgar...

För det är förstås BRöderna Ivarsson i Osby som står bakom den lilla näpna dockgarderoben. Vet inte när den är tillverkad, men jag måste i alla fall ha fått den någongång i slutet på 70-talet eller kanske precis i början på 80-talet. Minns att Sindy bodde därinne då. Inte bara hennes kläder alltså utan hela hon. Stackarn, helt utan fönster. Och luft. Men nu har hon i alla fall fått komma ut. Ur garderoben.

En massa andra saker har fått komma in. I garderoben. Så innan jag kan bestämma mig för vad och var jag ska ha den. Och vad jag ska ha den till, så måste det bli en riktigt stor garderobsrensning. Dock i mini-format. Och mini-formatsstädning är nog det bästa jag vet. I städväg alltså.

:)
/helena


ps Om man greppar försiktigt i den lilla gula knoppen och glipar lite på dörren bakom Babe:n så ser man en - båt. Pappa hade en gång en båt som han (eller var det kanske farfar?) hade gjort i slöjden, nu har jag den. Vi får väl se om den fortfarande är sjöduglig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar