måndag 8 juli 2013

Att läsa eller inte läsa


Jag skulle behöva lite råd. Lite vägledning, angående den här boken. Ska jag fortsätta att läsa längre fram än till sidan två ? Eller...


... snabbt som attan lägga den ifrån mig igen? Hur ska ni då kunna råda mig, om en bok ni förmodligen aldrig ens hört talas om? Ärligt talat vet jag inte riktigt. Men vi kan väl börja med ett smakprov från sidan ett;

" ... I vilstolen bredvid slöade Margareta, hans artonåriga dotter. Hon irriterades dock gång på gång av en fluga, som tydligen gett sig den på att undersöka hennes näsa invändigt. Det slutade illa - för flugan, Margareta nös, flugan omkom genom explosionen, och Henry fick ett gott skratt åt vad dottern sade om flugor i allmänhet och sådana i synnerhet, som fått för sig att gå husesyn i hennes luktorgan. ... "
 
/ur "Våldsam Sommar" av Karl H. Haglund. Smålänningens förlag AB. 1965.


Upptäckte boken med den farligt lockande titeln (he-he) i mina svärföräldrars bokhylla, en gång för ganska många somrar sedan. Som en udda fågel stod den inklämd någonstans mellan de stora mäktiga - i generationer nedärvda biblarna - och Dan Andersson. Och en massa annat.

Eller om det var på vintern som mina sommarsvultna ögon fastnade för kossorna och prästkragarna? Kanske Nils Stödbergs framsidesteckning kändes som mest oemotståndlig då, med frostrosor och snöstjärnor så nära inpå? Det verkar rimligt. Rimfrostrimligt.


Hur den hade hamnat där i deras hylla har jag ingen aning om. Och varför jag frågade om den fick följa med mig hem på obestämt långt långlån har jag bara en liten aning om. Men nu till saken, igen - ska jag ta mig tid att läsa den, eller inte? Persongalleriet gör mig inte direkt mindre konfunderad.

HENRY HED, en man med hårt och skiftande förflutet.
VERA, hans hustru, en klok och temperamentsfull kvinna.
MARGARETA, deras dotter med blixttemperament men en prima flicka.
ERIK ÅGÅRD, ung duglig bonde med stor välskött gård.
INGRID ÅGÅRD, hans mor och nyligen änka.
JANNE NILSSON, ladugårdskarl och hårt prövad människa.
HANS HUSTRU, invalidiserad och bortglömd av välfärdssamhället.
DERAS TVÅ BARN, som blivit till last för samhälle och föräldrar.
SKRÄPP-TVILLINGARNA, sinnessjuka ungkarlar på vanskött gård.
ELMERSSON, struntviktig byråkratisk polisman.
MANNEN MED ÄRRET, sinnessjuk våldtäktsman och lustmördare.
 

Vad tror ni? Nobelpriset nästa? Antagligen låter jag den bara ligga framme ett tag till. För den fina, men något ambivalenta, framsidans skull. Fast man vet aldrig, en bok fylld med ord som eljest, näsvist och prima kanske blir för svår att motstå, för en vintage-junkie som jag.

:)
/helena


ps På Bokbörsen finns ett par andra oemotståndliga? titlar av samme författare - "Farligare än dynamit" och "Eldigt Temperament" - om ni skulle känna er lässugna, menar jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar