tisdag 24 januari 2017

Kompensation med stort K


Ljuset i början på augusti kan vara det bästa ljuset som finns. Det fångar färger och former och den rådande sensommar-frodigheten på ett oefterhärmligt sätt. Se bara, på vasen som kan ha varit ett av förra årets bästa vintage-klipp: Femton kronor, för en vas, som jag lång tid efter inköpet avfärdade som ful. Men, den är inte ful, inte ful alls faktiskt. Inte ful då, i förlåtande augustiljus och inte ful nu, i den gröna bokhyllan framför mig.


Ett av mina populäraste motiv i slutet av 2016, enligt statistiken i december. 1976-års ängel. Tror att vi allihop känner ett starkt behov av att ha med oss en skyddsängel in i 2017. Någon som håller sina vingar över oss - skyddande som ett vidsträckt paraply - när det regnar ner för mycket verklighet på oss. Någon som håller sina vingar under oss - skyddande som ett elastiskt säkerhetsnät - när vi faller. Inget religiöst, bara en helt vanlig skyddsängel. De som oftast visar sig, och verkar, där man minst anar.

Även här kommer färgerna till sin rätt med augustiljusets hjälp. Tycker så mycket om den lilla tallriken. Tycker att färgkombon är oslagbar. Och intakt efter 40 år! Blomsterprakten gör den dessutom lika aktuell en prunkande midsommarafton som en grådaskigt färgtörstande vinterdag. Som idag. Och imorgon. Och dagen efter det...


Till slut. Måste bara få påminna om den här briljanta idén (Jante är på välbehövlig solsemester, som ni hör). En briljant idé i avdelningen återanvändning. Återanvändning av den högre skolan: Från bortglömt, avdankat notställ till blomspaljé de lux. Ett, två, tre så klänger klängrankor av alla de slag där noterna just klingat ut. Och naturligtvis är fotot taget i bästa augustiljuset. När annars?

:)
/helena

ps Vad då kompensation, undrar ni. Jo, för det usla ljuset i förra inlägget. Och för den tråkiga - för att inte säga nästan obefintliga - färgåtergivningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar