måndag 30 januari 2017

Skriv, för hundan!


Jag, och Edvin Öhrströms coola bulldog, tänker inte skälla på er om ni inte gillar att skriva. Men, låt mig uttrycka det så här: Skriv, för tusan! Skriv, bara skriv! Skriv vad du vill, hur du vill, när du vill. Men, skriv, för det är en mental hälsoresa att låta handen - eller båda händerna - hjälpa hjärnan att sätta ord på dess tankar, känslor och funderingar. Ingen behöver se vad du skrivit, det bestämmer bara du. Men skriv ändå, bara för att du inte kan låta bli. Så, då var det sagt. Då går vi vidare.

Eller låt oss stanna vid skrivandet ett tag till. För snart är det dags för vår lokala poesitävling. Mannen håller som bäst på att förbereda några elever i sjunde klass. Ger dem ett par exempel på hur man kan tänka för att komma igång, för att inte låta skrivkrampen få övertaget. Försöker ge dem en slags nyckel in i skrivandet. Försöker visa dem att allt kan vara poesi. Du bestämmer själv. Ingen kan tala om för dig att något är mer rätt eller att något skulle vara helt fel. Ord efter ord ger alltid någon mening. Målet är att hitta ytterligare ett sätt att uttrycka sig på. Den korta texten kan vara ett sätt att få flödet att lossna. Den kan vara allt du vill. Allt mellan himmel och ord. En bikt. En dikt. En minimal mini-tanke. Eller en hel rymd av kolossala funderingar.

Jag skriver i dina ord, heter en annan tävling. En mycket större tävling, en numera rikstäckande skrivtävling som är öppen för landets alla gymnasieelever. Jag hittade informationen hos Forum för poesi och prosa, men numera har tävlingen en egen sida: jagskriver.nu. Där kan man läsa om föregående års vinnare och allt om hur tävlingen går till. Och, förstås, ladda upp sitt eget tävlingsbidrag! Den 26 februari är sista inlämningsdag. Så, hög tid att börja skriva, om du råkar tillhöra rätt målgrupp för just den här tävlingen. Tävlingsformatet är lite speciellt: Du ska välja ut en valfri, befintlig text - en dikt eller en låttext - och skriva runt den. Komponera en egen text utifrån den redan befintliga texten. Låter det konstigt? Gå in här på hemsidan och läs mer om det hela, så ska du se att allt snart blir lika klart som korvspad!

Vi andra skriver vidare. Skriver på, där vi står och går och lever och verkar. Det verkar bäst så. Helt enkelt för att vi inte kan låta bli!

:)
/helena

ps Jag vet. Hundan har inget med hundar att göra. Tyckte bara det var lite kul att låta "Pajazzo" - som står så stadigt på en av stadens skolgårdar - få komma in här och låta sin respektingivande kroppshydda skrämma er lite. "Skrämma" er till att fatta pennan. Och att fatta mod att skriva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar